Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Krisvisa tips

Att förbereda sig inför en kris kan verka svårt och dyrt – men så behöver det inte vara. Ta del av våra krisvisa tips och börja kom igång med din krisberedskap.

7 tips för att klara ett längre trafikstopp på vintern

Vid längre bilresor finns det alltid en risk för oväntade stopp i trafiken. När motorn stängs av och du blir stillastående blir det snabbt kallt om utetemperaturen är låg. Här delar Roine, krisvis ledare i Friluftsfrämjandet, med sig av sina sju bästa tips för att vara förberedd om du blir fast på vägen. 


Sju dagar - öva för en vecka

Plötsligt går elen. Internet fungerar inte, det finns inget vatten i kranen. Du försöker ringa men signalerna går inte fram. Dagarna går. Det blir kallt inne, maten i kylen blir dålig och ditt betalkort fungerar inte.


Mall för krisplan

I en krissituation kan det vara avgörande att ha viktig information nedskrivet på papper. Skulle exempelvis internet ligga nere och man inte kan söka upp svaren online är det bra att man är förberedd. Här kan du ladda ner en mall för din egen krisplan.


Laga mat i en krissituation

Många börjar sin väg till att bli mer krisvis med att fokusera på just matfrågan. Kanske för att mat kan upplevas som något konkret vi tänker på varje dag? Här går vi igenom den krisvisa matlagningens två delar – hur du planerar din tillgång på mat samt hur du tillagar maten utan el.


Bli krisvis med begränsad budget

Det kan kännas som det kommer ta mycket plats och bli riktigt dyrt att få ihop en krislåda med mat för en vecka, radio, sovsäck, filt, sjukvård, mediciner och vatten. Kristina, student och ledare i Friluftsfrämjandet delar med sig av sina bästa tips för hur det går att bli mer krisvis med en begränsad budget.


Håll värmen när strömmen gått

Om strömmen plötsligt försvinner blir det snabbt mörkt och kallt inomhus. "Många i Sverige har inte möjlighet att tända en braskamin och då måste man hitta andra sätt att vänta ut strömavbrottet", säger Roine Karlsson, krisvis ledare i Friluftsfrämjandet Luleå.


Ta hand om varandra i krissituationer

Att ha sett över sin utrustning, sitt mat- och vattenförråd och att öva är en bra start för att bli krisvis. Men i en krissituation är det även viktigt att kunna ta hand om varandra.


Fem steg mot att bli mer krisvis

Vad menar vi med att bli mer krisvis? Du kan redan idag förbereda dig på egen hand genom att planera för mat, vatten, värme och kommunikation. Men även genom att lära känna en granne eller två!