Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Sova ute

Utrustning och packning för en natt i naturen

Att sova ute kräver en del prylar. Ska du köpa alltihop nytt blir äventyret såklart en kostsam historia. Men det mesta går att låna eller hyra, köpa begagnat och kanske hitta på rea.


Tälta i värmen – några tips för en god sömn

När högsommarvärmen smyger sig på och du ska ut med tältet finns det en god chans att du vaknar upp i en liten bastu. Det är lite lättare att känna vindens fläktar direkt under bar himmel och i tarp. Men ett tält kan ge lite trygghetskänsla med väggar och tak – och med rätt tricks blir det riktigt bekvämt att sova även där en varm natt under sommaren.


Välja tältplats - 8 tips

Den perfekta tältplatsen kräver ibland lite letande, men det kan vara värt att lägga lite tid på att hitta en bra sovyta. Stenar i ryggen, grästuvor under huvudet och lutande plan har aldrig bidragit till god nattsömn. Vår vandringsledare Carina ger sina bästa tips på hur du väljer en bra tältplats.


Allt du behöver veta om att sova gott i tält

Med många års tältning bakom oss vet vi en del om vad som får dig att sova riktigt gott. Och kunskap är till för att delas! Här har vi samlat utesovar-experternas långa erfarenhet om ventilation, kalla sovsäckar och mörkerrädsla. Allt du inte tänkt på men vill veta.


Göra upp eld ute

Lägerelden skapar både fantastisk stämning och ger skön värme i kvällen. Den blir en härlig samlingspunkt för både stora och små. Passa på att gilla korv, pinnbröd, äpplen och marshmallows när elden blivit till glöd.


Mat, vatten och stormkök – vad ska du ta med dig ut?

Få äventyr blir bättre av att man är hungrig och törstig. En natt utomhus blir bra mycket bekvämare om du är varm och torr men också mätt när du går och lägger dig. Se till att ha lite extra god middag och lite extra lyxigt kvällsfika i packningen.


Några tips och recept för ett dygn på tur

Att laga mat över öppen låga eller stormkök är en av friluftslivets bästa stunder. Naturen gör att det nästan alltid smakar gott! Vår ledare Eric bjuder på några matlagningsknep och recept som är enkla att tillaga både på stormkök och över öppen eld.


Hel och ren i naturen

Tvål och vatten, och lite tandkräm – mer än så behövs egentligen inte. Det är inte svårt att hålla god hygien på turen, men det är viktigt. Här får du tips tips på tvätt, disk och toabestyr.


Tälta med barn

För små äventyrare kan en natt utomhus vara ett riktigt stort äventyr. För de allra flesta ett härligt sådant som ger minnen för livet. Vår ledare Anna ger sina bästa tips.


Packlista för en natt

Den rutinerade utesovaren hittar sina favoriter att packa ner. Gör gärna en egen packlista som du alltid använder och lägger till och drar punkter på vartefter du lär dig vad just du och ditt sällskap behöver. Det gör det enklare att komma ut och minimerar risken att glömma saker.

Visa ytterligare 8 sidor