Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Välja tältplats

Den perfekta tältplatsen kräver ibland lite letande, men det kan vara värt att lägga lite tid på att hitta en bra sovyta. Stenar i ryggen, grästuvor under huvudet och lutande plan har aldrig bidragit till god nattsömn.

Det finns tips som kan göra din lägerplats lite mer bekväm. Här är några punkter som är bra att tänka på när du tältar på sommaren:

 

1. Först och främst, får du tälta här? I vissa naturreservat är det förbjudet att tälta. Allemansrätten tillåter inte heller att du tältar där du kan tänkas störa någon markägare.

2. Är det platt? Alltså riktigt, riktigt platt. Inga grästuvor som sticker upp, ingen lutning åt något håll, inga kottar i ryggen?

3. Är det torrt? Lite fukt håller tältets golv ute, men det bör inte kippa mellan fingrarna när du känner efter.

4. Finns det vatten i närheten? Det är bekvämt om det finns ett vattendrag intlll din lägerplats, för disk och tvätt, för eldsläckning och bad och, om du är i fjällen, även för att dricka. Men sätt gärna upp ditt tält några höjdmeter ovanför vattnet för att komma bort från den kalla luft som kan samlas där.

5. Blåser det? Lite drag är bra så mygg och knott blåser bort, men är du i fjällmiljö och det blåser mycket kan du behöva leta efter lä.

6. Går det att elda? Om du vill mysa vid en lägereld är det bra att slå läger där det går att elda på ett säkert sätt (läs mer om lägereld).

7. Är gräset onödigt högt? I södra Sverige gillar fästingar att hänga i höga grässtrån. Undvik att slå läger i högt gräs om du vill undvika fästingar. Kolla också efter närbelägna mystackar och unvik att slå upp ditt tält mitt i en myrstig.

8. Lyser solen? Var? Och när? Flödar solen över ditt tält på morgonkvisten kan det bli olidligt hett där inne. Går det att slå upp det i morgonskugga – välj det.