Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Välja tältplats - 8 tips

Den perfekta tältplatsen kräver ibland lite letande, men det kan vara värt att lägga lite tid på att hitta en bra sovyta. Stenar i ryggen, grästuvor under huvudet och lutande plan har aldrig bidragit till god nattsömn. Vår vandringsledare Carina ger sina bästa tips på hur du väljer en bra tältplats.

Att sova i tält är ett mysigt och skyddat sätt att sova ute på, och är praktiskt när det är fuktigt och kyligt. Carina är vandringsledare i Friluftsfrämjandet hon har många tältnätter bakom sig.

Det är något visst med att få somna och vakna i naturen. Faktiskt oavsett väder. Man kan ha det hur mysigt som helst inne i sitt tält även om stormen rasar utanför. Det är så härligt! Men för att det ska bli så där mysigt finns det lite saker som är bra att tänka på, säger Carina.

Här är Carinas åtta tips för att välja en bra tältplats:

  1. Först och främst, får du tälta här? I vissa naturreservat är det förbjudet att tälta. Allemansrätten tillåter inte heller att du tältar där du kan tänkas störa någon markägare.

  2. Är det platt? Alltså riktigt, riktigt platt. Inga grästuvor som sticker upp, ingen lutning åt något håll, inga kottar i ryggen?

  3. Är det torrt? Lite fukt håller tältets golv ute, men det bör inte kippa mellan fingrarna när du känner efter.

  4. Finns det vatten i närheten? Det är bekvämt om det finns ett vattendrag intill din lägerplats, för disk och tvätt, för eldsläckning och bad och, om du är i fjällen, även för att dricka. Men sätt gärna upp ditt tält några höjdmeter ovanför vattnet för att komma bort från den kalla luft som kan samlas där.

  5. Blåser det? Lite drag är bra så mygg och knott blåser bort, men är du i fjällmiljö och det blåser mycket kan du behöva leta efter lä.

  6. Går det att elda? Om du vill mysa vid en lägereld är det bra att slå läger där det går att elda på ett säkert sätt.

  7. Är gräset onödigt högt? I södra Sverige gillar fästingar att hänga i höga grässtrån. Undvik att slå läger i högt gräs om du vill undvika fästingar. Kolla också efter närbelägna mystackar och unvik att slå upp ditt tält mitt i en myrstig.

  8. Lyser solen? Var? Och när? Flödar solen över ditt tält på morgonkvisten kan det bli olidligt hett där inne. Går det att slå upp det i morgonskugga – välj det.­­­­

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning