Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten i skogen

Skogen är till ytan den största friluftslivsmiljön i Sverige. Och vi får nyttja den tack vare allemansrätten, men då gäller det att inte störa eller förstöra.

Många är överens om att allemansrätten är fantastisk. Det är den som gör att vi får vandra, cykla, plocka bär, tälta, paddla kajak och allt annat kul ute i naturen. Men det är viktigt komma ihåg att när vi vistas i skogen måste vi visa hänsyn till natur, djurliv, markägare och andra besökare. 

Det här är bra att veta om allemansrätten när du ska på äventyr i skogen.

Röra sig i skogen

Generellt går det att röra sig ganska fritt i skog och mark, på ängar och hagar och längs stränder. Men all mark har en ägare och hälften av all skogsmark i Sverige ägs av privatpersoner. Det innebär att vi som besökare är gäster hos såväl markägare som djur och natur när vi är på äventyr i skogen. Det är därför bra att anpassa sig efter underlaget och vara extra försiktig vid granplanteringar, berghällar med lavar och mossa samt åkermarker, då dessa kan ta skada av ett par vandringskängor eller cykeldäck.

Camping

Efter en härlig vandring i solen eller kanske en kämpig dag i regnet är det få saker som känns så skönt som att slå upp ett läger att vila i. Generellt brukar tältning vara tillåtet något dygn så länge du befinner dig utom syn- och höravstånd från bostäder. Det är inte tillåtet att gräva, bygga eller på annat sätt förändra naturen i syfte att förbättra tältplatsen. 

Läs mer: Allemansrätten med tält

Var och hur får man elda? 

Att tända en eld är både praktiskt och stämningsfullt, men det är en del saker du behöver tänka på. Eldning ska alltid ske under säkra förhållanden. Välj en plats där det inte finns risk för att elden sprider sig. Aldrig på en berghäll eller där det finns risk att naturen tar skada. Du måste även se till att det inte råder eldningsförbud där du befinner dig, kolla länsstyrelsens och räddningstjänstens hemsida.

Ta gärna med dig egen ved ut eftersom lösa grenar på marken kan vara hem och byggmaterial åt olika djur. Plocka aldrig grenar från levande träd och buskar. 

Intill elden är det viktigt att du har tillgång till ordentligt med vatten. Släck elden noggrant innan du lämnar den, genom att låta den brinna ut helt eller kväva den med sand eller jord. Häll sedan rikligt med vatten över och kontrollera att ingen glöd eller rök finns kvar.

Läs mer: Hur du gör upp eld säkert

Hygien och avfall

“Lämna platsen som den var, ingenting får lämnas kvar” är en ramsa vi brukar säga med våra Skogsmulle-barn. Lämna inte kvar något skräp, matrester eller spår av din personliga hygien i naturen. Använd gärna eventuella offentliga dass, annars gräver du en grop med din medhavda toalettspade och gör dina behov där. Ta gärna med papper i en påse och släng i närmsta soptunna. Ingen vill mötas av flygande bajspapper på sina skogsturer.

Plocka blommor, bär och svamp i skogen 

Naturen bjuder på ett fantastiskt smörgåsbord av färger, smaker, och dofter. Och du är välkommen att ta del av det. Generellt är det tillåtet att plocka blommor, örter, svamp, bär och mossa, så länge de inte är fridlysta. Se bara till att inte plocka varenda blomma av ett helt bestånd, och plocka varsamt så att inte rötterna rycks med. I vissa områden, som nationalparker och naturreservat, kan det finnas lokala förbud och föreskrifter att följa. 

Hasselnötter, ekollon och andra nötter omfattas däremot inte av allemansrätten. De är inte fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd. 

Klippväggar

Bergväggar och klippor erbjuder vackra och många gånger unika miljöer. Ska du på ett klättringsäventyr kräver vissa moment att du visar extra hänsyn mot djur och natur. Tänk på att klippväggar kan vara hem åt känsliga växt- och djurarter. Undvik även klippavsatser och skrevor där fåglar häckar under april till juni. Ibland kan bara en liten störning få fåglarna att lämna sina bon, vilket i värsta fall kan leda till att fågelungarna inte överlever.

Naturreservat och nationalparker

Kom ihåg att det finns speciella regler som kan påverka allemansrätten i naturreservat och nationalparker. Det är din uppgift som besökare att ta reda på vad som gäller där just du ska på friluftsäventyr. Regler för naturreservatet eller nationalparken kan du ofta hitta på skyltar i området, eller genom att kontakta kommunen eller länsstyrelsen.

Jakt

Jakt ingår inte i allemansrätten. Så alla försök till att fånga, spåra, förfölja, söka eller döda vilda djur kräver jakttillstånd. Det inkluderar även att skada fågelbon eller ta ägg från dem. Det är inte heller tillåtet att ta hand om “övergivna” ungar, i värsta fall kan det räknas som olovlig eller olaga jakt. Ungarnas föräldrar finns oftast i närheten och väntar på att du ska avlägsna dig från platsen. 

Under jaktsäsong får du vistas i naturen, men du får inte hindra jakten.

Motorfordon

Allemansrätten gäller för dig som vill ta dig fram genom att gå, cykla eller rida på häst - eller på ett annat sätt som inte skadar naturen. Du får däremot inte köra bil, motorcykel, moped eller andra motordrivna fordon i naturen. Det gäller även stigar, parkvägar och motionsspår. 

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!

Bli medlem

Lär dig mer om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

The Right to Public Access - in other languages

Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.

Learn more

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

Allemansrätten - en vägledning

Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.

Till vägledningen