Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Göra upp en bra eld ute

Lägerelden skapar både fantastisk stämning och ger skön värme i kvällen. Den blir en härlig samlingspunkt för både stora och små. Passa på att gilla korv, pinnbröd, äpplen och marshmallows när elden blivit till glöd.

Lägerelden kräver mycket stor försiktighet och respekt. Eld ska bara göras på platser där det är tillåtet, och absolut aldrig när det råder eldningsförbud. Det spelar ingen roll om du tycker att du har god uppsikt eller är en erfaren eldare. Eldningsförbud ska respekteras, av alla.

En säker eld placeras på grus eller sandmark, och avgränsas med stenar och grus under samt en ring av stenar runt omkring. Elden ska inte placeras på eller intill berghäll, inte på torvmark eller på mossa. Du ska inte heller elda nära träd, stubbar eller torrt gräs och inte om det blåser. Elda aldrig andra sopor än toalettpapper.

Torrt material

För att göra upp en eld behövs utöver torr ved också en kniv, tändstickor, tändmaterial och en hink. Tamponger och näver är bra tändmaterial, de tar fart snabbt och är lätta att ta med sig. Tidningspapper är ett annat klassiskt tändmaterial som också de flesta har hemma och lätt kan ta med.

Från litet till stort

Med kniven täljer du små och lite större stickor av veden, stickor som tar eld lättare än de större vedträna. Hinken fyller du med vatten och har intill elden som säkerhet. Om du inte vill bära med dig en vanlig skurhink (vilket faktiskt funkar bra, en tom hink är inte så tung) finns det ihopfällara varianter, både av vattentätt tyg och av tjockare plast, man kan stoppa ner i ryggsäcken och fälla ut. Ska man elda är det viktigt att ha en hink vatten nära. Börjar det brinna i någons kläder eller hår – tveka inte att kasta hela hinken vatten på personen. Och tar det ens lite fyr i gräset bredvid din eldstad – var blixtsnabb med massor med vatten, så kan du förhindra en större markbrand.

A och O – släck alltid elden efter dig

Elden släcker du med rejäla mängder vatten. Häll på vatten och rör om i askan tills det har slutat ryka och du med handen kan känna att det är svalt. Har du eldat på marken och inte i en fast eldstad, kom ihåg att återställa platsen så att det inte syns att det varit en eld där.

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning