Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten på fjället

Magiska vyer som fortsätter i all oändlighet. Snösäkra berg på vintern. Och utmanande vandringar på sommaren. Allt detta har du möjlighet att uppleva i fjällens natur. Tack för det, allemansrätten!

Några av de allra vackraste miljöerna går att hitta i fjällvärlden, vilket gör det till en populär destination där många vill utöva friluftsaktiviteter. Ekosystemet i fjällen är dock känsligt och kräver stor hänsyn för att skyddas och bevaras.  

Det här är bra att veta om allemansrätten när du ska på äventyr på fjället. 

Skidåkning

För många är fjällen synonym med vinterns skidresor. Du får åka skidor nästan överallt i naturen, men det finns vissa undantag. Om skidspåret kan anses vara en anläggning i juridisk mening kan allemansrätten delvis eller helt upphöra. Detsamma gäller för dig som vill åka slalom i en skidbacke. Vid skidbackar räknas nämligen de markerade nedfarterna vid skidanläggningar som arbetsplats och ingår därför inte i allemansrätten. 

Hygien och avfall 

“Lämna platsen som den var, ingenting får lämnas kvar” är en ramsa vi brukar säga med våra Skogsmulle-barn. Lämna inte kvar något skräp, matrester eller spår av din personliga hygien i naturen. Det är lätt att tänka att matrester och toalettpapper bryts ner i naturen, men det räknas som nedskräpning. Finns det ingen soptunna på platsen är det bara att packa ner skräpet i en påse och ta med. Tror inte du vill gå på en led med flygande bajspapper. 

Läs mer: Spårlös vandring i fjällen

Camping

Inget slår känslan av att krypa ner i sovsäcken efter en lång dag ute i naturen. Många är det som vill tälta i fjällen och generellt brukar tältning vara tillåtet något dygn. Många områden i fjällen är dock nationalparker eller naturreservat, och där kan det antingen vara förbjudet att tälta - eller så får du tälta längre än på andra platser. Innan du besöker en nationalpark eller ett naturreservat behöver du skaffa dig kunskap om vilka regler som gäller just där. 

Är det tillåtet att tälta där du befinner dig är det viktigt att vara försiktig med marken där du slår upp ditt läger. Det är inte tillåtet att gräva, bygga eller på annat sätt förändra naturen i syfte att förbättra tältplatsen.  

Läs mer: Allemansrätten med tält

Eldning 

Hur mysigt är det att tända en eld efter en lång vandringsdag? Jätte. Men inte alltid i fjällen. Naturen i fjällen kräver nämligen lite extra omtanke, vilket ibland kan innebära att du inte får göra upp en eld. Så ta med ett stormkök för att vara säker på att du kan tillaga din mat. 

Befinner du dig på en plats där det är tillåtet att elda ska det alltid ske under säkra förhållanden. Välj plats med omsorg så att det inte finns risk att elden sprider sig eller att naturen tar skada. Ha även tillgång till vatten och se till att släcka elden ordentligt. Häll rikligt med vatten och kontrollera att ingen glöd eller rök finns kvar innan du går. 

Rennäringen 

Att möta renar på bete på fjällturen kan vara en otroligt mäktig upplevelse. Du får gärna betrakta dem i tystnad och på avstånd, men gå inte närmare. Hur lockande det än kan vara. Renarna behöver lugn och ro för att tillgodogöra sig näringen i födan. 

Motorfordon 

Det är inte tillåtet att köra motordrivna fordon i terrängen. All mark utanför vägar klassas som terräng, även isar, och terrängkörningslagen är ett skydd för naturen. 

Samma regler gäller för snöskotrar som hänvisas till skoterleder. Men i många fall är det tillåtet att köra där snötäcket är som pass tjockt att du inte skadar underlaget. Vid särskilt känsliga områden kan snöskoterkörning vara förbjuden om det finns risk att naturen kan ta skada, exempelvis i nationalparker, naturreservat, på skogsplanteringar eller annan jordbruksmark. Som alltid är det du själv som måste ha koll på vilka regler som gäller där du tänker bedriva ditt friluftsliv.

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!

Bli medlem

Lär dig mer om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

The Right to Public Access - in other languages

Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.

Learn more

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

Allemansrätten - en vägledning

Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.

Till vägledningen