Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten på fjället

Magiska vyer som fortsätter i all oändlighet. Snösäkra berg på vintern. Utmanande vandringar på sommaren. Allt detta kan du uppleva i fjällens natur. Tack för det, allemansrätten!

Fjällvärlden erbjuder några av de allra vackraste miljöerna. Inte konstigt då att det är så populärt att åka till fjällen för olika friluftsaktiviteter. Men ekosystemet i fjällen är känsligt och kräver stor hänsyn för att skyddas och bevaras.

Här är några saker att tänka på när du ger dig ut på äventyr på fjället. 

Skidåkning

För många hör fjäll ihop med vinterns skidresor. Du får åka skidor nästan överallt i naturen, men det finns vissa undantag. Skidspår som räknas som anläggningar kan begränsa allemansrätten. Samma sak gäller för dig som vill åka slalom i skidbackar. De markerade nedfarterna vid skidanläggningar omfattas inte av allemansrätten eftersom de räknas som arbetsplatser. 

Hygien och avfall 

“Lämna platsen som den var, ingenting får lämnas kvar” är en ramsa vi på Friluftsfrämjandet brukar säga med barnen i våra Skogsmullegrupper. Ta med ditt skräp, matrester eller spår av din personliga hygien i naturen.   

Om det inte finns några offentliga dass att använda när du blir nödig, får du kissa och bajsa i naturen – men det finns regler kring hur. Ta med en liten spade på turen och gräv en grop för dina behov, så slipper andra trampa i spåren efter ditt toalettbesök. Pappret tar du med i en påse och slänger i närmsta soptunna. 

Läs mer: Spårlös vandring i fjällen

Camping

Det är en speciell känsla att krypa ner i sovsäcken efter en lång dag ute i naturen. Många vill tälta i fjällen, och generellt är det tillåtet att tälta något dygn. Men många områden i fjällen är nationalparker eller naturreservat, där reglerna kan vara annorlunda. Innan du besöker ett fjällområde, ta reda på vad som gäller där du kommer befinna dig. 

Om det är tillåtet att tälta, var snäll mot marken där du slår upp ditt läger. Är tältplatsen inte tillräckligt bra? Ut och leta efter ett bättre ställe! Gräva, bygga eller förändra naturen för att göra tältplatsen härligare säger allemansrätten nej till.   

Läs mer: Allemansrätten med tält

Eldning 

Hur mysigt är det inte att slå läger och tända en eld efter många timmars vandring? Supermysigt, men inte alltid tillåtet i fjällen. Naturen där kräver extra omtanke, vilket ibland innebär eldningsförbud. Ta med ett stormkök för att vara säker på att du kan tillaga din mat. 

Om eldning är tillåten, välj plats med omsorg. Se till att elden inte kan sprida sig och att naturen inte tar skada. Ha alltid tillgång till vatten och släck elden ordentligt innan du går. Häll rikligt med vatten och kontrollera att ingen glöd eller rök finns kvar. 

Rennäringen 

Att möta renar på fjällturen kan vara en otroligt mäktig upplevelse. Du får gärna betrakta dem i tystnad och på avstånd, men gå inte närmare. Renarna behöver lugn och ro för att tillgodogöra sig näringen i födan. 

Motorfordon 

Det är inte tillåtet att köra motordrivna fordon i terrängen. All mark utanför vägar klassas som terräng, även isar, och terrängkörningslagen är ett skydd för naturen.  

Samma regler gäller för snöskotrar som hänvisas till skoterleder. Men i många fall är det tillåtet att köra där snötäcket är så pass tjockt att du inte skadar underlaget. Vid särskilt känsliga områden kan snöskoterkörning vara förbjudet om det finns risk att naturen kan ta skada. Till exempel i nationalparker, naturreservat, på skogsplanteringar eller annan jordbruksmark. Som alltid är det du själv som måste ha koll på vilka regler som gäller där du är. 

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!

Bli medlem

Spel och guider om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

The Right to Public Access - in other languages

Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.

Learn more

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

Allemansrätten - en vägledning

Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.

Till vägledningen