Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Paddla kajak med oss

Att paddla kajak, denna fantastiska naturupplevelse som kan betyda allt från fart och höga vågor, till en stillsam, nästan meditativ upplevelse. Att tillsammans ge sig ut på en kajaktur ger verkligen en känsla av frihet.

Många lockas av hur nära naturen du kommer med en kajak, och vattenvägarna i Sverige är många och med väldigt skiftande natur. Friluftsfrämjandets kajakturer sker i sjöar såväl som längs med kusterna, innerskärgårdarna, ytterskärgårdarna och nästan bara fantasin och vädret sätter gränserna.  

Vi tänker oftast på lugna turer kanske, men vattnet påverkas snabbt av vädrets skiftningar. Våra ledare i kajak har alla genomgått vår ledarutbildning och har gedigen erfarenhet av kajakpaddling och att leda turer på vatten. På Friluftsfrämjandets kajakpaddlingar sätts alltid säkerheten främst. 

Vad du får på våra kajakturer

  • En underbar naturupplevelse på vattnet, nära eller längre bort  
  • Nya kontakter och fin gemenskap med andra som älskar kajakpaddling, precis som du 
  • Ett tryggt äventyr på vattnet med utbildade och erfarna ledare

Hur ser en kajaktur med Friluftsfrämjandet ut?

Kajakturerna i Friluftsfrämjandet är allt från några timmar efter jobbet, en halvdag eller heldag på helgen eller en längre tur med middag och övernattning i tält eller hängmatta. Från nybörjarnivå till mer avancerad om du har paddlat mycket kajak förut. 

Friluftsfrämjandets kajakturer är alltid i grupp. För det är trevligt, vi lär oss hela tiden av varandra och utvecklar på så sätt vår paddlingsteknik, men att paddla kajak i grupp är också en viktig säkerhetsaspekt. Skulle du välta i vattnet så är det ditt sällskap som hjälper dig tillbaka upp i kajaken och tar dig till land för att byta om till torra kläder. Friluftsfrämjandets ledare kan detta, och du kan öva på ett tryggt sätt innan turen på våra bassängträningar eller på teknikträningarna. I en hel del lokalavdelningar kan du även ta paddelpasset som är ett bevis på din egen kunskap i att paddla kanot. 

En nybörjartur brukar vara några enstaka timmar och sker i lugna väderförhållanden, och i ett paddelområde som passar din nivå. “Lugna kvällar och med fin solnedgång”, som en av våra kajakledare brukar säga.  

Så här börjar du som nybörjare att paddla kajak 

Som nybörjare behöver du ha gått en grundkurs innan du följer med på en tur, och dessa brukar erbjudas i början av säsongen. Paddling är roligt på en gång och ju mer du lär dig, desto roligare blir det. På grundkursen övar du på hur du blir trygg i kajaken och utvecklar din paddlingsteknik. I takt med att du känner dig mer bekväm kommer du bland annat öva på räddning, navigering och hur du paddlar kajak i stökigare vatten. Du behöver inte ha en egen kajak på en gång utan de går ofta att hyra. 

Läs mer: Finslipa din paddelteknik

Roliga, trygga och lärorika kajakturer i grupp  

Att paddla kajak i grupp med Friluftsfrämjandet gör att äventyret blir roligt, tryggt och lärorikt. Alla Friluftsfrämjandets ledare är utbildade och har god erfarenhet av att planera turer på vatten och leda just kajakturer. De vet hur de hittar till speciella platser och riktigt fina paddelvatten och delar mer än gärna med sig av kunskap, både om paddlingsteknik om den natur ni passerar. De vet hur er kajaktur ska utföras på ett säkert sätt, att ni följer allemansrätten och hur du behöver förbereda dig. När du anmäler dig till en kajaktur med Friluftsfrämjandet är du i trygga händer. 

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning