Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Börja paddla kajak – vår nybörjarguide

Att ljudlöst glida fram över vattenytan. Hitta en kobbe att slå upp tältet på. Äta middag med vy över skären. Många lockas av närheten till naturen från en kajak. Och paddla är något alla kan lära sig. Här går vår kajakledare Lars igenom hur du kommer igång på ett säkert sätt.

Vi ser gärna spegelblanka vatten framför oss när vi tänker paddling, och visst är det ofta så – men kom ihåg att på vattnet påverkas du snabbt av vädrets skiftningar. Sätt alltid säkerheten främst. Lars är kajakledare i Friluftsfrämjandet Mälaröarna och leder turer för både erfarna paddlare som nybörjare.

–Att paddla i grupp är härligt och ger en fin gemenskap. Vi lär oss av varandra och blir bättre paddlare av bara farten. Men det är också säkrare att vara flera om något skulle gå på tok. Vattnet kan vara kallt långt in på sommaren även om luften känns varm och skön. Skulle du kapsejsa så är det ditt sällskap som hjälper dig tillbaka upp i kajaken och tar dig till land för att byta till torra kläder. På Friluftsfrämjandets turer kan ledarna detta, och du kan öva på ett tryggt sätt, säger Lars.

Förkunskaper

För att paddla kajak behöver du vara simkunnig. Därifrån kan du som novis sätta igång direkt. Det finns mycket att lära sig, men du behöver inte kunna allt genast. 

–Paddling är roligt från första stund och ju mer du lär dig, desto roligare blir det. Koncentrera dig först på hur du blir trygg i kajaken – hur mycket vågar du luta, var går gränsen? Utveckla din paddlingsteknik, genom att använda bålen istället för armarna, försök slappna av i händer och armar och håll inte för hårt i paddeln. Då spar du energi och minskar risken att få ont. I takt med att du känner dig mer bekväm kommer du, bland mycket annat, öva räddning, navigering och hur du paddlar i stökigare vatten. Det är riktigt roligt! säger Lars.

Utrustning

För att komma igång behöver du flytväst, ombyteskläder och en mobil, packad vattentätt. En vindtät jacka kan också vara skönt. Klä dig efter vattentemperaturen, inte hur varmt det är i luften.

–Du behöver inte ha en egen kajak till en början – hyr eller låna. Där ingår paddel och kapell. Det finns många typer av kajaker och paddlar. Testa dig fram och se vad som passar dig, säger Lars.

Beroende på tur krävs olika mycket packning. För den korta turen räcker det med ombyte, mobil och sällskap. På den längre turen ta också med karta, kompass och första hjälpen. Pump, flottör, reservpaddel och reperationsmaterial är en extra trygghet. Och förstås alltid fika och solskyddsfaktor.

När du packar kajaken ska tunga saker placeras nära sittbrunnen, mot botten. Det gör kajaken stabil och följsam i vågorna. Packa alltid vattentätt.

Bra första tur

En nybörjartur ska ha lugna väderförhållanden, och i ett paddelområde som passar din nivå. Att vara ute några enstaka timmar är bra till att börja med, menar Lars.

–Gör turen lagom lång och fokusera på att få en skön dag. Du blir tröttare än du tror av att sitta och gunga i kajaken i början. Då är det viktigt att hålla sig nära land, i lugna vatten och där det är lätt att lägga till för rast.

Paddlar du där det är annan sjötrafik behöver du hålla dig ur vägen för båtar och farleder. Räkna alltid med att du inte syns och sätt en varselväst ovanpå flytvästen i trafikerade områden.

–När vi tar med nybörjare ut är det på lugna kvällar och med fin solnedgång. Att lära nytt ska kännas tryggt, lekfullt och härligt. Det ger mersmak och blir en bra början för många fler turer framöver, säger Lars.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning