Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vatten & paddling

Fler och fler upptäcker vilka fantastiska upplevelser en kajaktur kan erbjuda – särskilt i gott och tryggt sällskap! Kajaken kan paddlas långt in i grunda skärgårdar, dit segel- och motorbåtar inte når, och klarar sig bra i havsdyningarna.

Kamraträddning och självräddning i en kanadensare

Att paddla är en gruppaktivitet i sitt bästa format. Natur, vatten och ett trevligt gäng skapar de bästa äventyren – men det är också i gruppen paddlingen blir som säkrast. Här får du en liten genomgång i hur du räddar din kamrat och det grundläggande du behöver ta med dig ut för att ta hand om sjukdomar och olyckor på sjön.


Vill du paddla kajak? Här hittar du våra bästa tips!


Så klär du dig – för paddling året om

Javisst går det att paddla året runt – det kräver bara lite mer utrustning, kunskap och tålamod av dig som paddlare. Här ges tips på vad du ska ha på dig under olika sorters turer under året.


Planera din paddlingstur

När du börjar känna dig säker på din teknik, kanske du längtar ut på längre turer. Att ljudlöst få glida fram över lugna hav, hitta sin egen kobbe att slå upp tältet på och grilla sin middag är det som lockar många paddlare. Genom att förbereda ordentligt kommer du kunna njuta än mer av äventyret. Är du ovan kan det vara klokt att följa med Friluftsfrämjandet på en ledarledd tur första gången.


Så tar du hand om din kajak

Ta hand om din ögonsten på bästa sätt, så håller den längre och ni kommer få många härliga stunder tillsammans. Här ger vi några enkla tips för hur du kan underhålla din kajak.


Ute på paddeltur – praktiska tips i lägret

Visst går det att ha det bekvämt även ute på långtur med kajaken – här guidar vi dig till en skön upplevelse i lägret med naturen i hänsyn. Matlagning, diskning, övernattning, toabesök och andra nödvändiga vardagssysslor.


Välj rätt paddel för dig

Paddlar förekommer i många prisklasser, former och material. Egentligen finns det inga rätt eller fel, men desto fler åsikter om vad som är rätt paddel. Med den här guiden hoppas vi att du får råd och tips på hur du ska tänka i ditt val av paddel.


Praktiskt sjömanskap i kajaken – så paddlar du säkert

Till sjöss finns sjövettsregler som båttrafiken förhåller sig till. Som kajakpaddlare är det vettigt att känna till dessa och framförallt göra sig synlig på vattnet. Ta del av våra tips för en säkrare tur i kajaken.


Det viktigaste du behöver kunna i paddling – hur du räddar dig själv eller din kompis ute på tur

När vi tänker på paddling är det ofta spegelblanka vatten och soliga dagar vi har i åtanke. Men vädret kan skifta snabbt och ibland sker oförutsedda händelser. Att kunna rädda sin kamrat eller sig själv när olyckan är framme hör till de viktigaste du behöver kunna. Kanske är det till och med det första du ska lära dig innan du beger dig ut på din första långtur.


Så här packar du din kajak inför turen

Fördelen med kajak är att den rymmer mycket packning och det går att lyxa till det med där lilla extra. Vissa saker i din packning är livsnödvändiga, andra prylar är med för att sätta guldkant på tillvaron. Men precis hur du packar din kajak är också viktigt.

Visa ytterligare 10 sidor