Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Hållbart friluftsliv

Närmast huden – test av underställ

Larver, får, alpackor, bambu, hampa, eukalyptus och petroleum. De är alla grundstenar i de svettaskläder som ska hålla oss friluftsmänniskor torra och ventilerade närmast kroppen. Här reder vi ut vad som fungerar och vad som är snällt mot människa och miljö.


Cirkulärt – så går det runt

Produktionen av kläder och utrustning förbrukar mängder med vatten, kemikalier och energi. För att minska miljöavtrycket krävs ett cirkulärt tänkande. Ju längre en produkt används, desto mindre blir dess miljöpåverkan. Flera företag erbjuder uthyrning, reparation och försäljning av gamla plagg. För ett lyckat resultat krävs även ett förändrat beteende hos konsumenten.


Allemansrätten: En dag på stranden

Badmadrassernas högtid är här och nu är vi många som är ute i naturen – för bad, picknick, vandring, paddling och annat. Kom ihåg att värna allemansrätten, och lämna naturen i bättre skick än du fann den. Men vad är det egentligen som gäller på sommaren? Får du till exempel bada vart du vill, och vilka djur behöver du ta extra hänsyn till just här?


Att tänka på om våren – allemansrätten

Som vi har längtat – efter solens värme, ljusare dagar, knopparna på träden och fåglarnas kvitter. Nu tar vi varje chans att gå ut och njuta av våren. Kom bara ihåg att även naturen har en nystart och behöver att vi är extra varsamma med den. Här är några saker du ska tänka på.


200 öppna stugor

Förgyll hösten med att kura skymning i en av vårt lands gratisstugor i skön natur. – Vi vill lyfta resmål som är tillgängliga för alla, och som inte bygger på vare sig klimatförstörande flygresor eller dyr konsumtion, säger Kjell Vowles.


Miljövänliga friluftsprylar - finns det?

Farliga impregneringsmedel, dun som plockats på ett plågsamt sätt, slöseri med vatten och långa transporter. Att de kläder vi använder i vårt friluftsliv belastar planeten är ingen hemlighet. Går det att vara en god konsument och ändå hålla sig varm och torr där ute? Och vad är viktigast att välja och välja bort? Vi reder ut begreppen.