Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hållbart friluftsliv

Närmast huden – test av underställ

Larver, får, alpackor, bambu, hampa, eukalyptus och petroleum. De är alla grundstenar i de svettaskläder som ska hålla oss friluftsmänniskor torra och ventilerade närmast kroppen.


Begagnade friluftsprylar – hyr, shoppa klokt och vårda det du har

Friluftsprylar med hög kvalitet håller länge. Därför går det ofta att hitta begagnade kläder och friluftsutrustning. Det är ett både plånbokssmart och klimatsmart sätt att utrusta sig för kommande äventyr. Magasin Friluftslivs chefredaktör tipsar.


Köpa alpina skidor begagnat – tänk på det här

Att köpa begagnad utrustning är bra för både miljön och plånboken. Men hur vet du att skidorna eller pjäxorna är bra och prisvärda? Kursledaren Frida ger tips.


Torka din egen friluftsmat - en kom-i-gång-guide

Har du också tröttnat på dyra påsar med frystorkat, där alla rätter smakar likadant? Att torka sin egen friluftsmat är enklare än du tror!


Mens och friluftsliv

Långa dagar på vandringsleden, sova i tält, inga toaletter eller rinnande vatten – och mens. Går den ekvationen ens ihop? Många fasar för att friluftsäventyret ska krocka med mensen. Men ekvationen går visst ihop – ledaren Kim ger sina bästa tips.


Cirkulärt – så går det runt

Produktionen av kläder och utrustning förbrukar mängder med vatten, kemikalier och energi. För att minska miljöavtrycket krävs ett cirkulärt tänkande. Ju längre en produkt används, desto mindre blir dess miljöpåverkan. Flera företag erbjuder uthyrning, reparation och försäljning av gamla plagg. För ett lyckat resultat krävs även ett förändrat beteende hos konsumenten.


Allemansrätten: En dag på stranden

Skinande vatten och strålande sol – vattnet bjuder in till friluftsliv. Kom ihåg att värna allemansrätten, och lämna naturen i bättre skick än du fann den. Men vad är det egentligen som gäller? Får du till exempel paddla vart du vill, och vilka djur behöver du ta extra hänsyn till just här?


Att tänka på om våren – allemansrätten

Som vi har längtat – efter solens värme, ljusare dagar, knopparna på träden och fåglarnas kvitter. Nu tar vi varje chans att gå ut och njuta av våren. Kom bara ihåg att även naturen har en nystart och behöver att vi är extra varsamma med den. Här är några saker du ska tänka på.


200 öppna stugor

Förgyll turen med att kura skymning i en av vårt lands gratisstugor i skön natur. – Vi vill lyfta resmål som är tillgängliga för alla, och som inte bygger på vare sig klimatförstörande flygresor eller dyr konsumtion, säger Kjell Vowles.


Miljövänliga friluftsprylar - finns det?

Farliga impregneringsmedel, dun som plockats på ett plågsamt sätt, slöseri med vatten och långa transporter. Att de kläder vi använder i vårt friluftsliv belastar planeten är ingen hemlighet. Går det att vara en god konsument och ändå hålla sig varm och torr där ute? Och vad är viktigast att välja och välja bort? Vi reder ut begreppen.

Visa ytterligare 4 sidor