Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Begagnade friluftsprylar – hyr, shoppa klokt och vårda det du har

Friluftsprylar med hög kvalitet håller länge. Därför går det ofta att hitta begagnade kläder och friluftsutrustning. Det är ett både plånbokssmart och klimatsmart sätt att utrusta sig för kommande äventyr. Magasin Friluftslivs chefredaktör tipsar.

–I många facebookgrupper specialiserade på friluftsutrustning, skidor eller barnprylar går det att hitta bra saker till bra priser. Men är man själv nybörjare inom ett område är det såklart svårt att veta vad man ska titta efter, säger Cajsa Rännar, chefredaktör på Friluftsfrämjandets medlemstidning Magasin Friluftsliv.

–När du köper alpina skidor är det viktigt att belagen, det som är under skidan, är helt och svart och att det finns stålkant kvar att slipa upp. När det gäller skridskor är skenan sällan förstörd. Där handlar det mest om att hitta rätt storlek och passform. Att med ögat avgöra om en jacka har ett fungerande membran och fortfarande är vattentät är såklart svårt, men ofta ger det allmänna skicket på plagget en bra hint. Pjäxor och längdskidor, särskilt till barn, är svåra att slita ut och passar ofta bra för andrahandsköp. Se till att hitta rätt storlek. För stora pjäxor är svåra att åka skidor i.

Det som kallas hårdvara – tält, ryggsäck, skidor, skridskor och så vidare – är ofta stora investeringar och bra att försöka hitta begagnat. Ofta är det bättre att köpa begagnad utrustning av bra kvalitet än billigare prylar helt nytt.

Omvårdnad

För att slippa köpa nytt är det viktigt att du tar hand om dina prylar. Då håller de mycket längre, påminner Cajsa.

–Förvara inte kläder fuktigt längre perioder, plocka upp blöta plagg ur ryggsäcken direkt när du kommer hem så undviker du mögel och dålig lukt. Häng upp sovsäcken och förvara den upphängd. Vädra ur och torka tältet och se till att det är fritt från skräp. Även små skräp, som sand och barr, kan slita på tältduken.

Var försiktig med hur mycket du tvättar – tvättmaskinen är en miljöbov och sliter i onödan på plaggen. Ull behöver sällan tvättas, vädra hellre. Om du måste tvätta ull, tvätta med ulltvättmedel och i handtvättprogram. Skalplagg behöver tvättas då och då för att membranet ska hållas rent och fungerande, men välj även där ett specialtvättmedel.  Använd aldrig vanliga tvättmedel på funktionsplagg.

Vill du köpa nytt – shoppa klokt

–Undvik spontanshopping utan tänk efter före. Vilka behov har du? Hur länge kommer du att använda prylen eller plagget? Köp inte avancerad funktion du inte behöver, säger Cajsa.

Prova noga! Det som känns sådär i butiken kommer inte att bli bättre när du ska använda plagget. Risken är stor att det blir hängande i garderoben. 

–Se ditt köp som en investering. Friluftsprylar med hög kvalitet håller länge om du sköter om dem. Lägg de extra pengarna det kostar att köpa något som är ansvarsfullt tillverkat och köp färre saker istället.

Cajsa Rännar