Allemansrätten för barn
Allemansrätten är det som gör att barnen får använda naturen som en enorm lekplats, fylld av äventyr, hinderbanor och spännande upptäckter. Men hur kan du som vuxen prata med barn om allemansrätten på ett pedagogiskt och lekfullt sätt? Här kommer några tips!
Vad är allemansrätten? Och varför finns den?
Allemansrätten är något unikt vi har i Sverige. Den gör att vi kan utforska och röra oss fritt i naturen. Tack vare allemansrätten kan vi leka i skogen, bada i sjöar och äta blåbär direkt från blåbärsriset. Ja, till och med sova ute under stjärnorna. Det är som en inbjudan till ett oändligt äventyr!
Men allemansrätten finns också för att skydda vår underbara natur. Vi vill hålla den fri från skräp, så att djuren inte skadas av plastpåsar, glasbitar eller annat farligt avfall. Vi vill vara snälla mot träden och buskarna, därför bryter vi inte av grenar eller plockar löv från dem.
Det är viktigt att vi tar hand om vår natur så att både vi och djuren kan fortsätta njuta av den.
Prata med barn om allemansrätten
Det finns många bra sätt att prata med barn om allemansrätten. Här kommer några tips från olika övningar vi på Friluftsfrämjandet brukar göra med våra barngrupper som går på aktiviteten Skogsmulle och skogens värld.
Leta efter djur eller spår av djur
Kan ni hitta några myrstigar, fotspår, bon, gnagmärken eller spillning? Kanske kan ni se småkryp och insekter? Berätta om djuren som lever i naturen, och diskutera vilken sorts skräp som kan vara farligt.
Visa bilder på olika aktiviteter
Det kan till exempel vara att elda, åka skoter, bryta kvistar, äta blåbär - olika saker som går att göra i skogen. Allemansrätten innebär att inte störa eller förstöra, och utifrån det kan barnen komma fram till vilka saker man får göra och inte.
Genomför en skräpplockardag
Städa skogen, leta skräp och prata om hur djur och växter kan skadas av plast, glas, fimpar och annat skräp ni hittat. Plocka med er skräpet hem och släng på rätt ställe.
Iscensätt ett skadat gosedjur
Kanske en ekorre med bandage på svansen, en mus med ett plåster på tassen eller en fågel som fastnat i en läskburk. Berätta om att det här är saker som kan hända om vi lämnar skräp i naturen, och samtala om att naturen är djurens hem och att vi bara är där på besök? Hur vill vi att någon ska lämna vårt hem när de varit och hälsat på?
Sånger om allemansrätten
Skogsmulle är barnens och djurens vän i naturen. Han inspirerar barnen till att få en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Han och hans vänner Nova, Laxe och Fjällfina har egna visor där de sjunger om hur man ska vara när man är i naturen.
Lekar om allemansrätten
Ett annat tillvägagångsätt för att lära barn om allemansrätten är genom olika lekar. Detta är några av de lekar vi brukar leka i Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskolor.
Charader om allemansrätten
Vad är rätt och fel i naturen? Gör charader av allemansrätten - låt barnen spela upp dem och de andra får gissa.
Hitta felen i naturen
Börja med att placera ut ett eller flera föremål som inte hör hemma i naturen, till exempel ett bananskal, ett godispapper eller en läskburk. Låt sedan barnen leta och hitta det som inte ska vara där. Hittar ni andra saker? Ta med hem och släng på rätt plats.
Gör barkbåtar
Vad händer med barkbåtarna när de förs vidare med strömmen? Följ med barkbåtens väg i vattnet och samtala om skräp. Vad händer om en plastpåse eller ett godispapper hade åkt med strömmen? Kanske åker skräpet hela vägen ut i havet. Det mesta av allt skräp som finns i havet har nämligen slängs på land och först till havet med bäckar och floder.
Skräpletarleken
Dela in er i lag där varje lag bestämmer ett djurläte de ska härma. Varje lag behöver en skräpletare och en skräpplockare. När skräpletaren hittar ett skräp låter den som djuret de har bestämt, och skräpplockaren kommer och plockar skräpet. Byt roller i leken så att alla får testa att både leta och plocka. Ta med allt skräp hem och släng på rätt plats.
Gör en tipspromenad
En lek som passar större barn (och vuxna med för den delen) är att göra en tipspromenad med frågor om allemansrätten. Svårt att komma på frågor? Då kan du ladda ner vårt kunskapsspår med frågor om djur, natur och allemansrätten.
Ladda ner: Friluftsfrämjandets kunskapsspår (pdf)
App för barn om allemansrätten
Skogsmulle och naturboken är ett roligt sätt att lära sig om allemansrätten. Med Skogsmulles vänner myran, fisken och älgen får du lära känna naturen närmast där du bor. Läs merDela
Spel och guider om allemansrätten
Spelet om allemansrätten
Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.
SpelaThe Right to Public Access - in other languages
Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.
Learn moreKortspel med frågor om allemansrätten
Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.
Köp kortlekenAllemansrätten - en vägledning
Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.
Till vägledningen3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem