Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten för barn

Allemansrätten är det som gör att barnen får använda naturen som en gigantisk lekplats, fylld av upptäckter, hinderbanor och liv. Men hur kan en vuxen samtala med barn om allemansrätten och varför den är så viktig på ett pedagogiskt och lekfullt sätt? Vi tipsar.

Vad är allemansrätten? Och varför finns den?

Allemansrätten är något vi har här i Sverige som gör att vi får upptäcka och röra oss i naturen. Det är den som gör att vi får leka i skogen, bada på stranden och äta blåbär direkt från blåbärsriset. Ja, vi får till och med sova ute i naturen om vi vill det tack vare allemansrätten. 

Men allemansrätten finns även för att skydda den fantastiska naturen. Mot skada, nedskräpning och annat som förstör den. Människornas skräp hör inte hemma i naturen då djur kan fastna i plastpåsar, skada sig på glasbitar eller äta farliga saker i tron om att det är mat. Det är sorgligt! Och därför är det så viktigt att vi alltid tar med allt vårt skräp och slänger det på rätt ställe. 

Vi vill inte heller skada de träd och buskar som lever i naturen. Till exempel genom att bryta deras grenar eller plocka löv. 

Prata med barn om allemansrätten

Det finns många bra sätt att prata med barn om allemansrätten. Här kommer några tips från olika övningar vi på Friluftsfrämjandet brukar göra med våra barngrupper som går på aktiviteten Skogsmulle och skogens värld. 

Leta efter djur eller spår av djur 

Kan ni hitta några myrstigar, fotspår, bon, gnagmärken eller spillning? Kanske kan ni se småkryp och insekter? Berätta om djuren som lever i naturen, och diskutera vilken sorts skräp som kan vara farligt.  

Visa bilder på olika aktiviteter 

Det kan till exempel vara att elda, åka skoter, bryta kvistar, äta blåbär - olika saker som går att göra i skogen. Allemansrätten innebär att inte störa eller förstöra, och utifrån det kan barnen komma fram till vilka saker man får göra och inte. 

Genomför en skräpplockardag 

Städa skogen, leta skräp och prata om hur djur och växter kan skadas av plast, glas, fimpar och annat skräp ni hittat. Plocka med er skräpet hem och släng på rätt ställe. 

Iscensätt ett skadat gosedjur 

Kanske en ekorre med bandage på svansen, en mus med ett plåster på tassen eller en fågel som fastnat i en läskburk. Berätta om att det här är saker som kan hända om vi lämnar skräp i naturen, och samtala om att naturen är djurens hem och att vi bara är där på besök? Hur vill vi att någon ska lämna vårt hem när de varit och hälsat på? 

Sånger om allemansrätten 

Skogsmulle är barnens och djurens vän i naturen. Han inspirerar barnen till att få en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Han och hans vänner Nova, Laxe och Fjällfina har egna visor där de sjunger om hur man ska vara när man är i naturen. 

Lekar om allemansrätten

Ett annat tillvägagångsätt för att lära barn om allemansrätten är genom olika lekar. Detta är några av de lekar vi brukar leka i Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskolor. 

Charader om allemansrätten 

Vad är rätt och fel i naturen? Gör charader av allemansrätten - låt barnen spela upp dem och de andra får gissa. 

Hitta felen i naturen 

Börja med att placera ut ett eller flera föremål som inte hör hemma i naturen, till exempel ett bananskal, ett godispapper eller en läskburk. Låt sedan barnen leta och hitta det som inte ska vara där. Hittar ni andra saker? Ta med hem och släng på rätt plats. 

Gör barkbåtar  

Vad händer med barkbåtarna när de förs vidare med strömmen? Följ med barkbåtens väg i vattnet och samtala om skräp. Vad händer om en plastpåse eller ett godispapper hade åkt med strömmen? Kanske åker skräpet hela vägen ut i havet. Det mesta av allt skräp som finns i havet har nämligen slängs på land och först till havet med bäckar och floder. 

Skräpletarleken 

Dela in er i lag där varje lag bestämmer ett djurläte de ska härma. Varje lag behöver en skräpletare och en skräpplockare. När skräpletaren hittar ett skräp låter den som djuret de har bestämt, och skräpplockaren kommer och plockar skräpet. Byt roller i leken så att alla får testa att både leta och plocka. Ta med allt skräp hem och släng på rätt plats. 

Gör en tipspromenad 

En lek som passar större barn (och vuxna med för den delen) är att göra en tipspromenad med frågor om allemansrätten. Svårt att komma på frågor? Då kan du ladda ner vårt kunskapsspår med frågor om djur, natur och allemansrätten.

Ladda ner: Friluftsfrämjandets kunskapsspår (pdf)

App för barn om allemansrätten

Skogsmulle och naturboken är ett roligt sätt att lära sig om allemansrätten. Med Skogsmulles vänner myran, fisken och älgen får du lära känna naturen närmast där du bor. Läs mer

Lär dig mer om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

The Right to Public Access - in other languages

Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.

Learn more

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

Allemansrätten - en vägledning

Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.

Till vägledningen