Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Köpa begagnade längdskidor – tänk på det här

Går det att köpa begagnade längdskidor och pjäxor? Absolut, men det finns en del som är bra att ha koll på. Ledaren David ger tips inför köpet.

–Det viktigaste när det gäller klassiska längdskidor är att det blir rätt spann och att de är anpassade till åkarens kroppsvikt och åkförmåga. Skidorna ska inte vara för mjuka eller för hårda. Om spannet är för hårt kommer fästet under, mittendelen på skidan, inte ner och får grepp i snön vilket resulterar i att du får bakhalt. Om spannet däremot är för mjukt kommer fästet att släpa i snön och det blir sämre glid. Om det är valla- slits vallan bort snabbare och ger i sin tur bakhalt, säger David som är kursledare för längdskidåkning i Friluftsfrämjandet.

Därefter är det dags att kolla att skidorna är hela.

–Känn efter utbuktningar, insjunkna eller mjuka partier under belaget, undersidan på skidan, så att skidans kärna inte är förstörd. Belaget ska vara plant från kant till kant. Se också om kanterna är skadade och om det finns djupa repor. Ytliga repor är inga problem, men det kan vara bra att göra en stenslipning för att få bort dem, säger David.

Längden på skidorna ska vara 20-30 centimeter längre än vad du är. Fast är du en ovan åkare är det bättre med kortare skidor än för långa. För de minsta barnen ska skidorna vara lika långa och för de lite äldre upp till ungdom ska de vara 10-20 centimeter längre.

Stavar och pjäxor

Stavarnas längd ska vara 30 centimeter under din kroppslängd. Det bästa är att välja stavar med kontrollremmar, de ger ett bättre grepp.

–När det gäller bindningar och pjäxor är det viktigt att kolla att pjäxorna du har eller ska köpa passar ihop med bindningssystemet på skidorna. De två främsta bindningssystemen är Rottefella NNN och Salomon SNS.

Det förstnämnda passar till pjäxor från Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus medan SNS används till pjäxor från Salomon, Oneway och Atomic. På modeller nyare än 2016 kan pjäxor och bindningar vara kompatibla med varandra oavsett system och märke.

–Om du kan, ta med en pjäxa när du ska köpa skidor och skida om du ska köpa pjäxor så vet du säkert, säger David.

Förutom att pjäxorna ska sitta bra ska de vara hela och rena, vattentäta eller vattenavvisande och inte ha några hål.

Vilken typ av skida man vill ha är en smaksak. De längdåkningsskidor som säljs mest i dag är vallningsfria skidor med stighud i spannet, så kallade skinskidor.

–Med skinskidor är det enkelt att snabbt komma ut i spåren. Fästet fungerar i stort sett i alla förhållanden och de går att få för alla ambitionsnivåer.

Kostar varan en del även begagnat, kolla nypriset och bedöm utifrån det om den begagnade varan är prisvärd.

Det här gäller när du köper begagnat

I second hand-butiker är du som konsument skyddad av konsumentköplagen. Det är butiken som har säljansvaret mot dig som kund. Om något är fel på varan kan du kräva att butiken gör något åt det eller ger dig avdrag på priset, fast det gäller bara om du inte har blivit upplyst om felet eller upptäckt det själv vid köpet. Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen. Den är inte tvingande utan det som du och säljaren kommer överens om är det som gäller och rätten att ångra köpet finns endast om du och säljaren har gjort upp om det före köpet.

 

Källa: Konsumentverket

Hitta längdäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning