Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

200 öppna stugor

Förgyll turen med att kura skymning i en av vårt lands gratisstugor i skön natur. – Vi vill lyfta resmål som är tillgängliga för alla, och som inte bygger på vare sig klimatförstörande flygresor eller dyr konsumtion, säger Kjell Vowles.

Av: Erika Enequist

Runt om i Sverige finns en okänd skatt i form av tvåhundra gratisstugor. Dessa har Moa Karlberg och Kjell Vowles samlat i boken Stuglandet. Boken är en upplevelse och skatt i sig, formulerad med hjärta, hjärna och känsla, till brädden full av inspiration och sköna bilder. Det fina är att vem som helst får övernatta utan att betala. Miljöerna är allt från gamla soldattorp och flottarkojor till nybyggda timmerstugor.

–Vi vill lyfta resmål som är tillgängliga för alla, och som inte bygger på vare sig klimatförstörande flygresor eller dyr konsumtion. Det är viktigt att även resejournalistiken förnyar sig när världen behöver ställa om, säger Kjell Vowles.

Stugorna ger alla en chans att komma ut i naturen utan en budget på många tusenlappar. Det enda som krävs är en regnjacka, bussbiljett, sovsäck och matlåda och vips är du laddad för ett mysigt äventyr i en vedeldad stuga långt från vardag och rutiner.

Här bjuder Moa och Kjell på fem favoriter:

 1. Skuleskogen

  Tre mil kustnära vandringsled genom urskog, mäktiga Slåttdalsskrevan, till kalottberg och hällmarker. Under lågsäsong upplever du Världsarvet och stugorna bäst.
 2. Hjortronbergsmossen

  Ligger i Djupdalshöjdens naturreservat. Stugan är välutrustad och en bit bakom stugan längs leden finns en kallkälla vars vatten bör kokas.

 3. Lafallhöjden

  Eller Lafallhöjda, som det uttalas på värmländska. Stugorna här i norra Gunnarskog i västra Värmland har anor från 1600-talet. 21 km vandring är det hit, kartor finns på vandrarhemmet i Gunnarskog.
 4. Blommastugan

  Ligger mellan Degerhyltan och Törnemåla i Torsås kommun i Kalmar län. Det är en av oändliga ideella timmar omhuldad och därför vacker stuga. Vatten saknas och måste tas med och mat lagas på gasspis. Ta buss från Torsås till Gullabo och gå sedan en halvmil.
 5. Aivak

  Längs Kungsleden vandrar du 18 kilometer över fjällen, från Ammarnäs. Stugan finner du vid sjön Överst-Juktan i södra delen av Vindelfjällens naturreservat i Västerbotten.

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning