Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så klär du dig – för paddling året om

Javisst går det att paddla året runt – det kräver bara lite mer utrustning, kunskap och tålamod av dig som paddlare. Här ges tips på vad du ska ha på dig under olika sorters turer under året.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Sommarpaddling

Under sommaren är det mesta enkelt, vattnet är badbart och lufttemperaturerna behagliga. På sommaren är det viktigast att skydda sig mot solen. Ha kläder som inte skaver och håller dig lagom tempererad. Ofta blir det varmt under kapellet så du behöver tunnare kläder till underkroppen. En regnjacka är bra att ha med och en tunn långärmad tröja för att skydda armarna från solen. Keps och solglasögon för att skydda huvudet. På fötterna kan du ha sandaler eller joggingskor. 

Höstpaddling

Hösten kan vara stormig, men vattnet håller sig relativt varmt en bit in på hösten medan luften kan vara kallare. Lager-på-lager-principen tillämpas gärna på hösten, med ullunderställ närmast kroppen och värmande lager i syntet eller ull utanpå det. På överkroppen har du en vattentät paddeljacka som ventilerar bra och sluter tätt kring handleder och hals. På benen kan du ha neoprenbyxor eller någon annan form av paddelbyxa som har vattentätt skikt och sluter tätt vid fötter och midja. Neoprenhandskar eller “poogies”, där du sticker in hela handen som i en värmande kuvös, är skönt. Fötterna mår bäst i neoprenskor som täcker anklarna. En mössa värmer knoppen. 

Vinterpaddling

Paddling på vintern kan vara helt underbart då du får naturen helt för dig själv. Men det ställer högre krav på din utrustning, kunskap och ditt sällskap. En kapsejsning på vintern innebär mycket högre risker än på sommaren. Dagarna är kortare och allt i lägerlivet tar längre tid och går långsamt. Nedisning på kajak, utrustning och kläder är något du måste förlika dig med. Att stiga i land på isiga klippor kan vara ett äventyr i sig – isdubbar och isyxa är nödvändig utrustning. Den enda vettiga klädseln under vinterpaddling är torrdräkt. Den håller dig torr och hur varmt det blir bestäms av vad du har under den. Ullunderställ och valfritt antal lager värmande kläder i syntet eller ull på det. En neoprenhuva kan vara att föredra istället för mössa då den håller huvudet varmare vid kapsejsning. Neoprenhandskar och poogies är ett måste. På fötterna har du tjocka ullstrumpor under torrdräkten. Neoprenstövlar värmer bra. Ha gärna en extra sula i stövlarna som isolerar mot den kyliga marken.  

Vårpaddling

Under våren kan det vara sommarvärme i luften men temperaturen i vattnet kan fortfarande vara kylslagen. Lockas inte att klä dig i sommaroutfiten – kapsejsar du är det snarare torrdräkten du ska ha på dig. Eller samma sorts kläder som under hösten. Med höstens lagerprincip minskar du nedkylningen om du skulle välta. Det vatten som tränger in under de kläderna blir kvar och värms upp av kroppen. 

Klär du dig rätt kan du njuta av paddling året runt! Och kom ihåg att klä dig efter vattentemperaturen, inte lufttemperaturen! 

Här hittar du våra utrustningslistor för årets olika turer.

Friluftsfrämjandet anordnar paddelturer under alla årstider – hitta dem nära dig här nedanför!

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning