Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så kan du fånga hösten i kajaken

Stillhet, krispig luft, värmande sol och kristallklart vatten! Ledaren Maria går igenom vad du ska tänka på när du höstpaddlar.

Att paddla en tidig morgon på spegelblankt vatten med tunna dimslöjor är underbart, tycker Maria, kajakledare i Friluftsfrämjandet.

–Det känns som en annan värld! Du kan hitta svamp och bär i land, och när fågelskyddsområdena släpper får du gå iland på öar du inte kommer åt på sommaren!

På sommaren kan paddlingen kännas som att försöka promenera över E4:an berättar Maria. Massor med båtar, kitesurfare och vattenskotrar ska samsas med kajakerna.

–På hösten är du nästan ensam i skärgården. Men kom ihåg att de som är ute inte heller är beredda på att möta dig, så håll extra utkik. Se upp för färjor och ta dig förbi farlederna tryggt och säkert.

Förberedelser

Du ska vara trygg i de förhållanden du ger dig ut i. Paddla aldrig ensam och se till att du kan kalla på hjälp om du skulle hamna i vattnet. Ha en mobiltelefon i vattentätt fodral på flytvästen, fastsatt med en rem runt halsen, en powerbank och en pannlampa.

–När solen går ner på hösten blir det snabbt mörkt. Ta med pannlampa även om du bara ska ut över dagen, så att du syns och ser själv. En lampa i vit plastburk på akterdäck blir en lagom stark lanterna som inte bländar men syns. Är det medvind ut och motvind hem tar det längre tid hem. Det går inte att tänka ”jag vänder efter halva tiden”. Se till att du är hemma i god tid innan vädret slår om eller mörkret faller, säger Maria.

Även om vattentemperaturen än kan vara ganska varm, är luften svalare och det är svårare att hålla värmen i händer och fötter.

–Själv använder jag tumgalonvantar med tunna fingervantar under, eller tjockare tumvantar. Ullstrumpor och raggsockor i skorna, som också är ett par storlekar för stora så att det inte blir trångt, säger Maria.

Ha flera torra ombyteskläder i vattentäta påsar, från underkläder hela vägen ut till ytterkläderna. Torka alltid fuktiga kläder inför nästa dag.

Torrdräkt

–Torrdräkten förlänger paddelsäsongen avsevärt. Jag kan starta tidigare på året och hålla på längre. Jag blir mer avslappnad i torrdräkt även om vattnet är kallt. Utan torrdräkt spänner jag mig – jag vill verkligen inte trilla i, berättar Maria.

Tänk utifrån var du ska paddla, luft- och vattentemperatur avgör om torrdräkt krävs. I skyddat vatten nära land är kanske inte torrdräkt nödvändig. Ute på mer oskyddat vatten är det viktigare.

–Trillar du i blir du nedkyld även med torrdräkt. Men när du kommer upp i kajaken igen är du torr närmast kroppen och kan paddla vidare, så klä dig bra under den. Har du trillat i utan torrdräkt måste du snabbt till land för att byta kläder innan du blir kall, förklarar Maria.

Höstväder

Maria planerar turen efter vinden för att slippa paddla långa sträckor i motvind.

–Jag kollar prognosen noga i förväg och flera gånger den dag jag ska ut, och igen vid pausen. Blir det höga vågor kan vinden framifrån ändå vara bättre. Det blir kämpigt, men det är lättare att hantera de vågor jag ser. Jag bedömer också om det finns risk för tratteffekt. Om du paddlar där vinden ligger på från öppet vatten in mellan två öar, kan vinden bli extra jobbig och vågorna extra höga mellan dem. Blir det oväder är du väldigt liten i en kajak ute på havet oavsett årstid, säger Maria.

–Ha alltid med varm dryck, energitillskott och tarp, vindsäck eller tält. Vindskydd är en favorit, jag upplever det mindre rått och fuktigt än tältet och så får jag se naturen ända tills jag somnar.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning