Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Inte frysa i tält – så gör du

Att vakna i tältet efter en god natts sömn, höra fåglarna utanför, koka kaffe, och veta att en dag med äventyr gryr. Den känslan är svårslagen. Men det kräver lite kunskap och övning, för tyvärr är det många som fryser i tält. Vår fjälledare Adam ger sina bästa råd inför tältnatten.

När du vandrar flera dagar är god sömn mycket viktigt, eftersom trötthet leder till ökad risk för misstag, konflikter och olyckor.

Vår fjälledare Adam är van att leda grupper på vandringar flera dagar. För att slippa frysa och sova gott finns flera tips.

–Det är viktigare att göra rätt, än att ha rätt prylar. Ta en värmande promenad precis före du hoppar ner i sovsäcken, så att din kropp snabbt fyller sovsäcken med värme. Dessutom viktigt att du är rejält mätt och nykissad. Byt om till ett nytt, helt torrt underställ, och kanske en tunn mössa, som du har på dig i sovsäcken. Och dra upp sovsäckens dragkedja helt, säger Adam.

Komforttemperatur och R-värde

Sovsäckar har olika temperaturer, och det är ”komforttemperaturen” som du ska titta på. Tänk på att det är olika komforttemperatur för tjejer och killar, eftersom tjejer oftast är lite mer frusna. Men, god sovkomfort i angivna temperaturer förutsätter att du har ett bra liggunderlag, har ett bra underställ på dig, och agerar korrekt före du hoppar i sovsäcken.

Liggunderlagen har ett R-värde som beskriver dess isolerande förmåga. Om du bara ska tälta på sommaren och inte i fjällen är ett R-värde på 1–2 bra. Men om du ska vara i fjällen eller även använda det på hösten och våren så är det ett R-värde på 3–4 som du ska ha.

–Om du har en sovsäck och ett liggunderlag som du fryser i så behöver du inte nödvändigtvis köpa ett nytt direkt. Testa först att ha dubbla liggunderlag, gärna ett uppblåsbart och ett i cellplast. Om det uppblåsbara liggunderlaget har ett R-värde på 2 och så har ett helt vanligt i cellplast 1, och tillsammans blir det cirka 4 inräknat luftutrymmet som bildas mellan liggunderlagen.

–Till din sovsäck kan du skaffa ett rejält värmande innerlakan, det kan göra cirka 5 graders skillnad. Om du fortsatt fryser så lägg då din dunjacka eller skaljacka över höften på sovsäcken, eller kring fötterna. Och om du ändå fryser så fyll en helt tät vattenflaska med varmvatten, lägg vattenflaskan i en strumpa, och stoppa ner i sovsäcken. Den fungerar då som ett litet element, tipsar Adam.

Om ett barn ska tälta och har en sovsäck i vuxenstorlek så sätt ett skärp kring sovsäcken strax under barnets fötter, så att det inte blir så mycket luft inne i sovsäcken som behöver värmas upp. Eller, om ni har en tunnare barnsovsäck och barnet fryser så kan ni ha den inuti en vuxensovsäck.

Ventilation – viktigt även när det är kallt

Tänk på att det är viktigt med bra ventilation i tältet, så att det bildas minimalt med kondens.

–Att öppna ventilationen på tältet om det är riktigt kallt ute kan kännas motsägelsefullt, som om värmen slipper ut. Men kondens leder ju till fukt vilket gör att du fryser. Det är i sovsäcken som du ska bygga upp värme, inte i tältet.

–Jag har haft flera deltagare som frusit i tältet och därmed sovit dåligt. Men när vi använt oss av dessa tips, och övat lite på det, så kan alla sova gott i tält. Och det gör ju hela upplevelsen så mycket bättre, säger Adam.

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning