Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tälta i värmen – några tips för en god sömn

När högsommarvärmen smyger sig på och du ska ut med tältet finns det en god chans att du vaknar upp i en liten bastu. Det är lite lättare att känna vindens fläktar direkt under bar himmel och i tarp. Men ett tält kan ge lite trygghetskänsla med väggar och tak – och med rätt tricks blir det riktigt bekvämt att sova även där en varm natt under sommaren.

Först och främst 

Se till att ställa tältet i morgonskugga. Leta efter lite träd att ställa tältet nära till, trädet skyddar även mot eventuellt regn under natten och grenarna kan fungera fint som ”prylhängare”.
 
Förutom morgonskugga är det bra att hitta en plats med ordentlig luftgenomströmning. Lämna en decimeterstor glipa öppen i dragkedjan uppe vid taket på ingången under natten. På det sättet får tältet lite extra ventilation, något som är viktigt året om, men kanske lite exra viktigt dagar i värmen. Är det för lite kan du lämna den helt öppen – med myggnätet stängt förstås!
 
På samma sätt som att tältet blir kyligare med luftgenomdrag är det ett bra sätt att hålla sovsäcken kall på. Öppna en glipa i botten på sovsäcken så kyler luften ned den en aning.

Öppna sovsäcken

Ett annat bra tips för den som sover i sovsäck en varm sommardag är att sova i ett lakan i sovsäcken, antingen ett vanligt påslakan eller ett specialsytt sovsäckslakan som du kryper ner i. Lakanet drar åt sig eventuell svett och sparar på sovsäcken lite. Är det ännu varmare är lakanet perfekt att sova i som det är, med sovsäcken tillgänglig ifall det blir lite kallt under natten.
 
Ett annat tips är att ha en vattenflaska nära till hands när du vaknar och är varm - den är också skönt att ha redo till morgonkaffet! 
 
Det bästa tipset av alla är nog ändå att se till att välja sovplats med omsorg – omsorg som i badplats. Det bästa sättet att börja dagen oavsett om natten varit varm eller kall är såklart med ett morgondopp!
 
Sov så gott!