Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tälta varmt och skönt i snö – våra bästa tips

Att tälta om vintern behöver varken vara kallt eller läskigt – tvärtom! Fjälledaren Susanne ger sina bästa tips.

Kontrasten mellan vinter och sommar är inte bara kylan utan också tystnaden och ljuset, berättar Susanne. Hon är fjälledare i Friluftsfrämjandet och har många vintertältnätter i ryggsäcken.

Att hitta den perfekta tältplatsen är, till skillnad från sommaren, plättlätt!

–Om snön täcker marken ger den ett helt fält att sätta upp tältet på. Är det första gången du vintertältar, gör det nära ditt hem eller bil, då är det lättare att avbryta.

Susanne menar att de flesta saker du behöver för vintercamping är förmodligen redan en del av ditt redskapssystem. Men att ha ett vintertält och några andra väderföremål hjälper dig att få en säker och trevlig upplevelse.

–Ha med en spade för att gräva ut tältplatsen, sovsäck och liggunderlag för temperaturen, pannlampa, karta, kompass, kniv, yxa, tändstickor. Jag har också alltid med mig förstärkningskläder, första hjälpen-kit, mat och flera vantar. Om du använder ett gaskök, kolla att du har gas för temperaturen och att den fungerar.

Sätta upp tältet

–När jag kommer fram till där jag vill stanna börjar jag med att gräva ut en plats för mitt tält. Jag gräver ner det en bit i snön för då får jag också vindskydd. Jag fortsätter med att platta till ytan så det blir hårt och sedan får ytan vila en stund.

Grovjobbet är nu gjort och det är dags att resa tältet.

–Under tältet lägger jag ett markskydd för att ta bort en del av markfukten. Ett vindruteskydd för bilen funkar bra. På vintern behöver du ett fyrsäsongstält, som vintertält benämns som. De är ofta brantare, kupolformat och har mindre myggnät (mesh) men mycket mer ventilation för att det inte ska skapa kondens. Det kan kännas fel att ha ventilationen öppen, men annars kommer du vakna av att det snöar inne hos dig!

Tältspik eller snöpegs kommer inte med när du köper tält men du måste ha någon form av snöankare.

–Det behöver inte kosta mycket. Tälj till en pinne eller använd din stav eller skida. Men du måste ha någon förankring till stormlinor och att fästa tältet med, säger Susanne.

Kvällsrutin – mysigt och viktigt

Efter hårt arbete och du blivit svettig kan det vara läge att byta om för att inte bli kall.

–Ta på dig det du ska sova i, gärna ullunderställ. Sedan ett lager till som ett par dunbyxor, en dunjacka och ett par varma kängor. På huvudet brukar jag ha en baklava och på händerna ett par bra fingervantar.

Varm mat, en kopp varmt te och samtidigt njuta av lugnet runt dig är priset för ditt hårda arbete med att förbereda kommande natt.

–Drick lite mer än du brukar. Du måste antagligen gå upp mitt i natten och kissa men det ser jag som en ynnest – stjärnhimlen och tystnaden som möter dig då är helt fantastisk, säger Susanne.

Inne i tältet har du ett vanligt liggunderlag, ett sådant i cellplast och sedan ett uppblåsbart ovanpå. Det senare ska passa den temperatur du ska tälta i.

–Fårfäll åker alltid med när jag har pulka med mig. Tre stycken faktiskt, ett för katten och ett för hunden och ett för mig!

Innan du kryper ned i sovsäcken, se till att göra kroppen varm igen om du varit stilla en stund.

–Det är du som är elementet och din säck isolerar värmen åt dig. Om du börjar frysa under natten, lägg en jacka över. Att ha varmvattenflaskor i sovsäcken en stund innan du lägger dig är lyxigt. Jag har två – en vid höften och en vid fötterna. Sedan när jag vaknar på morgonen är de fortfarande varma. Så mysigt!

Sov gott!

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning