Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Mat, vatten och stormkök – vad ska du ta med dig ut?

Få äventyr blir bättre av att man är hungrig och törstig. En natt utomhus blir bra mycket bekvämare om du är varm och torr men också mätt när du går och lägger dig. Se till att ha lite extra god middag och lite extra lyxigt kvällsfika i packningen.

Vatten

Det går åt mycket vatten på en utflykt – för att dricka, laga mat, diska och tvätta händer. För att inte nämna morgonens kaffe eller kvällsteet. För en natt ute kan du räkna med att packa med minst 2 liter vatten per vuxen person, bara för att dricka. Till det kommer vatten till matlagning.

Att bära med sig vatten är tungt. Som tur är går det både att koka pasta och diska i vattnet från strömmande vattendrag. Ta en flaska och fyll den med vatten ur en bäck, häll vattnet genom ett kaffefilter, ner i en gryta. Koka sedan vattnet ordentligt i några minuter. Nu har du vatten som funkar bra för att t ex koka pasta och potatis i. Vill du dricka det bör du rena det med mer avancerade filter. Stillastående vatten i sjöar bör du undvika.

Mellanmål

Regeln är att energin ska fyllas på före den börjar ta slut. Äventyr – stora som små – behöver många pauser och i varje paus fyller man på med dryck och energi. Ett varmt mellanmål är smart om det är lite kyligt i luften. Varmt vatten kan du bära med i en termos. Komplettera sedan med pulver efter smak, kaffe, oboy, blåbärssoppa eller te kanske?

Mat

Se matlagningen som kvällens höjdpunkt. Maten smakar nästan alltid godare ute, oavsett vad du äter. Gör upp en eld och laga maten över den, eller ta med dig ett stormkök.

Fem tips när du lagar mat på stormkök

• Lär känna ditt stormkök innan du ger dig ut. Det kan vara i en park eller i trädgården.

• Anpassa storleken på grytorna till hur många du ska laga mat till.

• När det kokat upp – koka med reducerad låga för att spara bränsle.

• Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare.

• Laga exempelvis köttfärssåsen först och låt den stå ovanpå pastavatten för att den ska hålla värmen under tiden som pastan kokar.

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning