Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allt du behöver veta om att sova gott i tält

Med många års tältning bakom oss vet vi en del om vad som får dig att sova riktigt gott. Och kunskap är till för att delas! Här har vi samlat utesovar-experternas långa erfarenhet om ventilation, kalla sovsäckar och mörkerrädsla. Allt du inte tänkt på men vill veta.

Innan du går och lägger dig – se till att du är mätt och varm. Har kvällen varit kylig och du känner dig lite frusen är det en bra idé att göra något fysiskt, till exempel att hoppa högt några gånger, springa en liten sväng eller dansa fuldans, så du får upp värmen igen. Inte så att du blir svettig, bara uppvärmd.

Två liggunderlag

Den som vill ligga lite mjukare kan vilja ta med sig två liggunderlag. Lägg ett tunnare underst som stoppar kylan från marken och ett bekvämare uppblåsbart över. Har du tillgång till flera sovsäckar, kolla vilken temperatur som väntas under natten och välj den sovsäck som matchar vädret bäst. Har du endast en sovsäck att tillgå, ha koll på vilken utetemperatur den är avsedd för och fundera på om vädret är för kyligt eller om sovsäcken räcker till. Värme går att ventilera ut genom att öppna upp säcken, men en för tunn sovsäck kan göra natten onödigt kylslagen.

Om det ändå blir kallare än du trott under kvällen och du vaknar av att du fryser kan du lägga någonting, som en filt eller dunjacka, över sovsäcken. På det sättet skapar du mer luft som kan hjälpa dig att hålla värmen. Sätter du istället på dig en till tröja inne i sovsäcken gör du det bara trångt och svårare för luften att hålla dig varm.

Undvik bomull

Sovsäckens ytmaterial är oftast glansigt och inte så skönt att ha mot huden när man sover. Därför kan det vara bekvämt att sova i underställ. Den rutinerade byter och sätter på sig ett som är rent och torrt när det är dags att sova. Här gäller samma sak som när du klär dig under dagen – undvik bomull. Bomull blir fuktigt och kyler dig. Håll dig till ull och andra syntet- eller naturmaterial som leder bort fukt på ett bättre sätt.

Att sova i underställ ger också lite värme och skyddar sovsäcken från smuts. Men bylta inte på dig mer, termoseffekten i sovsäcken blir bäst om det finns gott om luft i den. Vill du ha en huvudkudde stoppar du in de fluffigaste kläderna du har med dig, till exempel fleecetröjan eller dunjackan, i ett örngott.

Glöm aldrig ficklampan

Tältar du i södra delen av landet blir det riktigt mörk i tältet under natten. Lägg därför din ficklampa på ett bestämt ställe så att alla kan hitta den om nöden kallar under natten. Ställ också i ordning dina skor så att du lätt kan sticka ner fötterna i dem om du måste ut och kissa. Det är trögt och lite jobbigt att ta sig ur sovsäcken och ut i kylan mitt i natten, men det kan också bli en andäktigt fin stund, alldeles ensam under stjärnorna.

Ventilation i tältet

Under tiden du sover i tältet bildas det kondens som fastnar på tältets väggar. Det blir olika mycket beroende på hur pass mycket ventilation det finns i tältet. Det går inte att helt komma ifrån kondens, men med god ventilation blir det i alla fall mindre. Är det nog varmt, stäng bara myggnätet men håll tältdörren öppen under natten. Du kan också ta med dig en disktrasa och torka ur kondensen när du vaknat på morgonen. Ett fuktigt tält riskerar att mögla. Häng upp tältet när du kommer hem och låt det torka innan du stoppar ned det i sin påse till nästa gång.

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning