Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Utrustning och packning för en natt i naturen

Att sova ute kräver en del prylar. Ska du köpa alltihop nytt blir äventyret såklart en kostsam historia. Men det mesta går att låna eller hyra, köpa begagnat och kanske hitta på rea.

De flesta vill ha något slags tak över huvudet, det vill säga ett tält eller tarp/vindskydd. Du behöver en sovsäck och ett liggunderlag. För en natt på sommaren i låglandsmiljö, alltså inte på fjället, behöver du inte heller de varmaste, bästa och mest avancerade prylarna. En ganska tunn sovsäck kan räcka, och grannens gamla musikfestivaltält duger i alla fall om det är vackert väder.

Första gången behöver inte bli alldeles perfekt. Är det här med att sova ute något du gillar kan du investera i utrustning vartefter. Det kan vara bra investeringar, för det är prylar som håller länge och som kan vara till glädje på många äventyr framöver.

Ryggsäck

Ju mer och tyngre du ska packa desto större krav på ryggsäcken. För att få plats med kläder, mat, kök, sovsäck, liggunderlag och tält krävs ofta en ryggsäck på 60–80 liter. En fullt packad ryggsäck väger ofta 15–20 kilo, vilket kräver ett justerbart bärsystem med rejäla axelremmar och ett höftbälte. Ryggsäcken ska packas med de tyngre prylarna närmast ryggen, och höftbältet ska spännas så att nästan all vikt hamnar på höfterna, istället för på axlarna.

Packa i påsar

Om det blir regn behöver packningen skyddas i vattentäta påsar eller med regnskydd på ryggsäcken. Att packa i olikfärgade påsar är ett bra sätt att hålla koll på din packning, som ett kodat system där du vet att allt skräp är i en färg, allt matrelaterat i en annan och allt som har med att sova att göra, t ex pyjamas och torra strumpor, i en tredje.

Första hjälpen kit

Ett första hjälpen kit ska alltid finnas i din packning och ligga lätt tillgängligt i ryggsäcken. Det ska minst bestå av ett tryckförband, plåster i olika storlekar och något att tvätta med. En pincett, solskydd och myggmedel kan också vara bra att ha med. Vid ett nödläge är mobiltelefonen viktig – se till att batterierna räcker. Vid en längre tur är det bra att ha med ett extra batteri eller powerbank.

Tält, liggunderlag och sovsäck

Tältet ska vara rymligt, lätt, vattentätt och ha bra ventilation. Om det regnar är det bra om tältet har en absid (litet förtält). Öva på att sätta upp tältet före äventyret, välj tältplats med omsorg och var noggrann när det sätts upp och packas ihop.

För att sova gott och hålla värmen är liggunderlaget lika viktigt som sovsäcken. Uppblåsbara liggunderlag tar mindre plats i packningen och är bekvämare än de klassiska i cellplast, men också dyrare och riskerar att gå sönder och få punktering. Rutinerade utesovare har ofta både ett klassiskt liggunderlag i cellplast och ett uppblåsbart ovanpå. Då blir det både säkert och bekvämt. 

Sovsäckar finns för olika utetemperaturer och i olika storlekar. Men kom ihåg att sovsäcken fungerar som en termos, dvs den kan aldrig producera värme, den bara sparar den värme som du skapar. Om det är kyligt är det därför viktigt att du är lite varm när du går och lägger dig.

Karta och kompass

Även om vandringen följer en tydlig led är det bra att ha med karta och kompass. Dels för att det är kul, och dels som övning inför framtida större äventyr. Om något skulle hända är det också viktigt att kunna berätta för SOS Alarm precis var du befinner dig.

De flesta naturreservat har bra kartor på sina hemsidor som går att skriva ut. För det flesta vandringsområden finns också vandringskartor att köpa.

Kartan är också viktig i förberedelserna, för att välja led och se var det finns vatten, tältplatser, eldplatser och sevärdheter samt för att planera hur långt ni ska gå.

Övrigt

Andra saker som kan vara bra att ha med är en ficklampa eller pannlampa. När det blir mörkt blir det väldigt mörkt och en liten lampa underlättar mycket när du ska röra sig i och utanför tältet.

Ska du vara ute lite längre är det också bra att ha med ett reparations-kit med till exempel silvertejp, kraftig tråd och nål att sy med. Det är dock inget som är nödvändigt för en natt nära hemma.

Mygghatt, kamera, kikare, extra batterier, en liten handduk, kudde och en bok kan också vara bra att ha med.