Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Hel och ren i naturen

Tvål och vatten, och lite tandkräm – mer än så behövs egentligen inte. Det är inte svårt att hålla god hygien på turen, men det är viktigt. Här får du tips tips på tvätt, disk och toabestyr.

Necessären du har med dig när du sover ute behöver egentligen bara innehålla tandborste, tandkräm, tvål och toapapper. Mer än så behöver du inte för att sköta hygienen på turen.

När du gör din kvälls- eller morgontoalett, tänk på att varken spotta tandkräm eller skölja tvål direkt i ett vattendrag. Gör det över marken istället så filtreras det genom sand och jord innan det hamnar i vattnet igen. Då gör du vattnet en tjänst.

Ta hand om skräpet

Skräp hör inte hemma i naturen. För naturen och djurens skull är det självklart att allt skräp läggs i en påse som tas med hem, eller i alla fall till en soptunna. Lämna inte heller onödiga matrester på din lägerplats, som till exempel äppelskrutt och mat som inte gick åt. Går det inte att ta med till en soptunna, gräv ner det ordentligt. Glöm inte att ta med även toalettpapper och eventuella våtservetter från platsen. Toapapper som använts eldas upp, grävs ner under en större sten eller hamnar i skräppåsen. Våtservetter hamnar alltid i soppåsen och får inte grävas ner eller eldas upp.

Toaletten i skogen?

För att hålla bakterier och lukt på avstånd är det bra om toabestyr sköts en bit från lägerplatsen. Hitta till exempel en buske på lagom avstånd från där ni ska sova och bestäm att bakom den är toaletten. Respektera varandra när någon går dit så att det känns tryggt och avslappnat. Bakom busken kan man kissa direkt på marken. Kissa inte i vattendrag, utan låt jorden filtrera kisset.

Behöver man bajsa gräver man en ganska ordentlig grop, sätter sig över den och ser till att både bajs och toapapper hamnar i gropen. När man är klar lägger man tillbaka jorden så att allt täcks. Ta med en liten spade, till exempel en planteringsspade, för detta ändamål.


Tänk på fästingar

Sover du ute i mellansverige, se upp för fästingar runt snår och högt gräs. Gör det svårare för fästingarna genom att ha skor med höga skaft på och strumporna stoppade över byxorna. Väl hemma – gör en fästingcheck!