Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fem steg mot att bli mer krisvis

Vad menar vi med att bli mer krisvis? Du kan redan idag förbereda dig på egen hand genom att planera för mat, vatten, värme och kommunikation. Men även genom att lära känna en granne eller två!

1. Mat

Köp hem ett skafferi av torrvaror och konserver med lång hållbarhet. Tillexempel färdigkokta bönor, torkat kött, hårt bröd, snabbpasta, saft, blåbärssoppa, mjukost och andra pålägg på tub, nötter, energibars och kaffe. Köp varor du äter i vanliga fall och byt ut varorna med jämna mellanrum så att de inte blir för gamla.

Köp ett sprit- eller gasolkök och bränsle. Prova din utrustning hemma och utomhus. I ett krisläge kan du även använda en vanlig grill. Du kan använda spritköket på allmänna grillplatser om du inte har tillgång till en uteplats i närheten av din bostad. Du kan även använda spritköket inomhus, viktigt att den ställs på en plan yta och långt från lättantändliga föremål. Se till att ha god ventilation men ställ inte ditt friluftskök under köksfläkten eftersom det ökar risken för brand. Viktigt att du har förberedelse för att kunna släcka en brand om det skulle uppstå, både när du övar men också vid en eventuell krissituation.

2. Vatten

Du behöver 3-5 liter vatten per person och dag. Fyll 5-10 liters dunkar och förvara dessa mörkt och svalt. Du behöver förvara vatten för dig och din familj för en vecka. Om du inte är säker på vattenkvalitén måste vattnet alltid kokas. Även vattenreningstabletter och annan form av vattenrenare kan behövs om du är osäker på ditt vattens kvalité.

3. Värme

Att hålla sig varm är viktigt om elen eller uppvärmningen slås ut. Bäst är att klä sig lager på lager. Ha koll på var du förvarar dina vinterkläder. Är det i källarförrådet? Då behöver du även veta var du har en ficklampa eller ljus. Om det är riktigt kallt i bostaden så samla familjen i ett rum. Bygg en koja i rummet och samla alla där. Sovsäckar värmer många gånger bättre än täcken. Öppna inte fönster eller dörrar i onödan. Isolera fönster med täcken eller filtar. Släpp inte ut värmen i onödan men se samtidigt till inte täta så mycket att syret tar slut.

4. Kommunikation

Att ta del av samhällsinformation i ett krisläge är mycket viktigt. Köp extrabatterier eller power banks till telefonen. Om telefoner och nätet inte är tillgängligt behöver du ta del av kommunikation på annat sätt. Köp en vevradio eller en batteridriven radio och ratta in SR P4. Skriv ner viktiga telefonnummer och adresser till släkt och vänner på papper och förvara på ett bra ställe. Förslagsvis på samma ställe där du förvarar pass och identitetshandlingar. Ta även ut kontanter och förvara hemma, viktigt att ha till hands om andra betalsystem inte fungerar. En papperskarta över ditt närområde kan också vara mycket användbart ifall du får information om att ta dig till en specifik plats för exempelvis utlämning av rent vatten.

5. Lär känna en granne

Om krisen slår till behöver vi hjälpas åt. Lär känna personer som bor i din närhet. Kanske kan hen vara ett bra stöd för dig om krisen slår till, eller kanske kan du hjälpa en granne om krisen uppstår?

Mer information om krisberedskap finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.