Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 tips för att hålla värmen när strömmen gått

Om strömmen plötsligt försvinner blir det snabbt mörkt och kallt inomhus. "Många i Sverige har inte möjlighet att tända en braskamin och då måste man hitta andra sätt att vänta ut strömavbrottet", säger Roine Karlsson, krisvis ledare i Friluftsfrämjandet Luleå.

Roine är en av Friluftsfrämjandets ledare som har gått Friluftsfrämjandets digitala utbildning för att bli en krisvis ledare. Han vill genom sina ordinarie turer ge tips och verktyg på hur du ska agera vid kriser till exempel under längre strömavbrott.  

–Det viktigaste är att ha en plan, vara förberedd och ha övat i förväg så att du vet vad du ska göra vid ett längre strömavbrott. Ett tips är att skriva ner en lista på de viktigaste punkterna och redan i förväg veta vart du hittar underställ, sovsäck, friluftskök, radio och pannlampa, säger Roine. 

Här delar han med sig av sina 7 bästa tips för att klara av ett längre strömavbrott.

1. Varma kläder  

Att klä sig rätt är lika effektivt inne som ute. Klä dig enligt lager på lager-principen, börja med ett underställ. Underskatta inte ett par stickade sockor, vantar och en mössa. 

Läs mer: Klä dig rätt

2. Sovsäckar och filtar  

Samla sovsäckar, filtar och täcken. Inte bara för att vira om dig utan även för att kunna skydda från kyla underifrån, exempelvis golvet. 

–Madrasser och mattor är också bra för att skydda mot kyla underifrån, tipsar Roine.

3. Varm mat och dryck  

Ta fram ditt friluftskök så att du kan värma mat och dryck. Tänk på att inte öppna kyl och frys i onödan. Ät och drick något varmt med jämna mellanrum så att du hela tiden fyller på kroppen med ny energi. Tänk på brandfaran, det kan vara smart att gå ut när du lagar din mat och dryck. 

4. Stäng om dig  

Stäng dörrar till rum som du inte använder. Samla alla på en så liten yta som möjligt. Täta kallras och drag, men täta inte för mycket, du behöver kunna andas som vanligt. 

5. Bygg en koja  

Bygg en koja genom att lägga madrasser under ett bord, fyll på med sovsäckar och täcken. Lägg filtar över och runt bordet. 
–Kojan bidrar till att din kroppsvärme behöver värma upp minder mängd luft. Och så tycker jag att det är lite mysigt med en koja, säger Roine. 

6. Ljus

Ett par värmeljus tillför inte jättemycket värme men att kunna se i mörker gör en stor skillnad. Du kan hålla dig igång, läsa en bok, spela ett spel eller varför inte leka charader om ni är fler.

7. Samla familj och vänner  

Om ni är flera kommer ni hjälpas åt att hålla värmen genom att värma upp det utrymme ni befinner er i.  
–Fundera på om det finns någon i din närhet som du bör bjuda över, kanske har du en granne som behöver lite extra stöd när det är mörkt och kallt, avslutar Roine.  

Roine, krisvis ledare

–Eld är som strömmande vatten. Du ser alltid något nytt i det, du kan vila ögonen och behöver inte prata hela tiden. Orden kan komma när de tränger på. För mig är lägerelden en viktig symbol för mitt friluftsliv. Den samlas vi kring för att växla tankar och ord sinsemellan, medan vi fikar eller äter.