Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Klä dig rätt

Att vara bra klädd är en grundförutsättning för att på riktigt kunna njuta av naturupplevelsen. Lager på lager pratas det ofta om, och det funkar utmärkt – en flerskiktsprincip som håller dig varm, torr och glad.

Ett innerskikt som transporterar ut kroppsfukten, ett mellanskikt som håller värmen, ett ytterskikt eller skalskikt som skyddar mot väder och vind och ett värmande lager för pauserna. Skikten varieras efter väder och aktivitetsgrad. I en jobbig stigning eller en vindstilla sommardag har man kanske bara understället, i snålblåst och regn kanske alla skikt och en kylig kväll till och med ett extra värmelager.

Innerskikt Bergans – Soleie Lady Shirt

Närmast kroppen vill du ha bekväma, gärna lätta, plagg som tillåter rörelse utan att strama. Bomull är inte ett bra friluftsmaterial, särskilt inte närmast kroppen. Det absorberar fukt och kyler när det torkar. Ull och syntet är mycket bättre när man är aktiv, även på underkläder. Bra underställ i syntet transporterar snabbt bort fukt och bra ull beåller värmen även när det är blött.

 

Mellanskikt Bergans – Galdebergtind Lady Jacket

Fleece och ull värmer bra, men tänk på att fleece är väldigt lättantändligt. För mellanskiktet är det bättre att ha flera lite tunnare plagg än ett tjockt, så du behåller din flexibilitet. Om ett av dem har lite vindskyddsfunktion är det ännu bättre, då slipper du ta på regnjackan så fort det blåser lite.

 

Ytterskikt

 Bergans – Storen Lady Jacket

Ytterskiktet är sommartid oftast ett regnplagg. Funktionskläder med membran, som Dermizax, Goretex, MPC, Sympatex, e-vent med flera, dominerar. I kyliga men nederbördsfria turer fungerar en vindskjorta i tätvävd bomull eller poplin utmärkt. Jackor och byxor i moderna funktionsmaterial som tillåter fukt att passera i mer eller mindre hög grad passar bra som regnplagg. De är ofta lätta, smidiga och tar måttlig plats i packningen. Klassiska regnkläder i vävplast eller liknande fungerar bra när man inte rör sig. Välj en modell som inte har för många fickor eller andra finesser – det tynger bara ner plagget och är sällan användbart. En bra huva är dock värdefull när regnet och vinden piskar.

 

 Bergans – Memurutind Down Lady Jacket

Det fjärde lagret

Att ha ett fjärde värmande lager i ryggsäcken är alltid en god idé. Medan du rör på dig håller du upp värmen, men blir snabbt kall av kroppsfukten när du stannar. Då är dunjackan perfekt att ta på. De tar heller varken upp särskilt stor plats eller vikt. 

 

Annat att tänka på

Att ha både extra vantar, strumpor och mössor kan låta överflödigt på kortare turer, men faktum är att de höjer komforten avsevärt. Att ha torra ombyten på just händer, fötter och huvud gör att du bättre håller värmen vid pauser eller inför en övernattning.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning