Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli krisvis med en begränsad budget

Det kan kännas som det kommer ta mycket plats och bli riktigt dyrt att få ihop en krislåda med mat för en vecka, radio, sovsäck, filt, sjukvård, mediciner och vatten. Kristina, student och ledare i Friluftsfrämjandet delar med sig av sina bästa tips för hur det går att bli mer krisvis med en begränsad budget.

–En bra början är att tänka igenom just din situation och vilka förutsättningar du har. Fundera på vad du redan har hemma. Ta en titt i dina skåp och lådor och skriv upp vad du har och vad du saknar. Det finns ingen anledning att ha flera av samma sak, börjar Kristina. 

Tänk krislådan som en mental låda 

En låda kan ta mycket plats om du inte bor så stort. Istället för att fylla en fysisk låda med prylar och mat kan du visualisera dig en krislåda.  

–Se till att du har koll på vart du lagt den utrustning som kan vara bra att hålla reda på. Vet du exempelvis var du har din ficklampa, dina långkalsonger och din sovsäck? säger hon. 

Ha koll på grannarna... 

Vilka har du i din närhet och hur har de förberett sig inför en eventuell kris? Om en granne har solceller för laddning och en annan har en radio kan ni samsas istället för att alla ska ha allt. Samarbeta och våga prata med dina grannar och din familj. 

…och ditt skafferi 

Se till att succesivt bygga upp ett skafferi av hållbar mat som är enkel att tillaga eller äta som den är. Du måste inte ha en låda med specialmat. Köp hem extra av den mat du vanligtvis äter i vardagen.  

–Tänk lite som hur matvaror ställs fram i matbutiken. Fyll på dina köksskåp med nyinköpt mat bakifrån och använd den mat som står längst fram. På så sätt riskerar du inte heller att maten blir bortglömd, gammal och kastas, tipsar Kristina. 

Lite är bättre än inget! 

Det kan vara lätt att stirra sig blind på att rekommendationen kring att lagra vatten är 3-5 liter per person och dag, gånger sju dagar. Det kan verka avskräckande – hur ska jag få plats? 

–Kan du förvara 10 liter vatten är det mycket mer än inget vatten. Det är bättre att göra lite än inget. Allas vår situation är unik. Vissa kan ha ett stort lager och andra har knappt något utrymme alls, säger hon. 

Begagnat är bra...

Som med väldigt mycket annat behöver inte utrustningen vara nyinköpt - det finns väldigt mycket bra utrustning på begagnatmarknaden. Sovsäckar, friluftskök, pannlampor och kläder går att hitta till en bråkdel av nypriset. Många gånger är det väldigt fin utrustning som kommer att hålla många år till. 

...och tänk inte bara kris!  

Du måste inte ha specifika kris-produkter. Använd dina saker redan nu så får de ett större värde. Det går exempelvis att hitta billiga radioapparater på begagnatmarknaden som både går att driva direkt på elnätet och med batteri. Varför inte använda den som en köksradio? Glöm bara inte att köpa ett par extra batterier om elen skulle försvinna.  

–Passa även på att packa med dig ditt friluftskök på nästa promenad och stanna för att tillaga din lunch. På så sätt får du både träna och njuta på samma gång, avslutar Kristina.