Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Välj rätt ryggsäck till långvandringen

Vikten av en skön ryggsäck på långturen ska inte underskattas. Sitter ryggsäcken fel kan vandringen bli allt annat än njutbar. Vi har testat ryggsäckar modell större, från 75 liter och uppåt, och ger tips för att hitta en ryggsäck som passar just dig.

Av: Cathrin Larsson

Hur man bäst vandrar med en rejäl ryggsäck är inte alltid självklart. Här har vi samlat de bästa tipsen för att bära rätt:

Låt behovet styra

När du ska välja en ryggsäck finns det en hel del att tänka på redan innan du besöker butiken. För det första bör du fundera över dina behov. Vilka miljöer och aktiviteter ska din ryggsäck användas till? Hur länge brukar du vara ute och hur mycket packning vill du få med dig? Ska du enbart ha den till fjällvandring, eller måste den funka på långresan i Asien också? Vill du resa med din ryggsäck är det smidigt om höftbältet går att plocka bort eller vika undan före flygresan. Ett kraftigare material är också att föredra, då ryggsäcken slits mer under transport. Ett alternativ kan vara att köpa ett reseskydd till den.

Fall för funktion

Olika ryggsäckar har olika funktioner,så här gäller det att prioritera och kanske kompromissa. Att ha många och stora fickor kan vara praktiskt. Det skapar ordning och reda, gör det lättare att packa och du har fler saker nära till hands. En mer slimmad och avskalad modell har istället fördelarna att den kan stuvas undan lättare vid resa, och inga spännen eller onödiga remmar kan sticka ut och fastna.

På vissa modeller går det att plocka av topplocket och omvandla det till en miniryggsäck. Det kan vara bra om du vill göra en kortare dagstur. En annan fördel med ett topplock som går att höja och sänka är att ryggsäckens volym kan anpassas till innehållet och man slipper löst skrammel inuti och utanpå säcken. En del ryggsäckar har en frontöppning, så att du enkelt kan komma åt all packning. Andra har ett ”sovsäcksfack” i botten, med en mellanvägg inuti och en öppning nedtill, för att dela upp utrustningen.

Regnskydd behövs nästan alltid under en fjälltur. Finns det inte ett integrerat i säcken så går det att köpa till. Går du med vandringsstavar kan det vara skönt att enkelt kunna sätta fast dem på ett bra sätt utanpå ryggsäcken när det behövs. Vissa ryggsäckar har en ventilerande ryggplatta, eller ett nät eller tyg vid ryggen, titta efter det om du lätt blir varm och svettig.

Utgå från kroppstyp

En stor ryggsäck sväljer många liter, och därmed mycket vikt. Det ställer högre krav på att ryggsäcken sitter bra på ryggen, för att undvika eventuell felbelastning och skavsår. Lägg tid på att hitta en modell som sitter skönt och som passar din längd och kroppsform. Det finns herr-, dam- och unisexmodeller. Det kan vara bra att utgå ifrån, men fäst dig inte för mycket vid det utan prova ut en modell som passar just din kroppstyp.

Lättvikt eller inte?

Det finns riktigt tunga, rejäla ryggsäckar med många funktioner och ett ordentligt höftbälte, och så finns det lättviktsvarianter. De är mer avskalade från funktioner och finesser, ofta med ett klenare höftbälte och sydda i ett tunnare material för att spara vikt. Sedan finns det allt däremellan. Det är upp till dig att fundera ut hur mycket din packning oftast väger och vad du behöver ha med dig. Låt det styra vilken typ av ryggsäck du väljer.

Rätt känns lätt

En tung packning kan faktiskt kännas lite lättare om du packar på ett bra sätt. Se till att det mesta får plats inuti ryggsäcken. Om du måste ha något på utsidan, spänn fast det ordentligt. Tunga saker som hänger och slänger kan få dig att tappa balansen, och du riskerar dessutom att tappa det som sitter löst.

När du packar din ryggsäck är grundregeln att ha den tunga packningen så nära ryggen som möjligt, och gärna så högt upp mot skulderbladen som det går. I botten kan du lägga skrymmande saker du inte behöver under dagen, som sovsäck och ombyteskläder. Sedan packar du ner tältet mot rygg och sidorna. Lättare kläder och grejer läggs med fördel utåt, mot fronten av säcken. Mat och kök är tunga saker, som bör hamna överst i det stora facket.

Smått och gott

Om ryggsäcken har ett rejält topplock och stora sidofickor kan du lägga de saker du vill ha nära till hands där. Till exempel regnkläder och ryggsäckens regnskydd, en värmande tröja, mössa, vantar, vattenflaska och termos. Solskyddskräm, skavsårsplåster, kamera och någon form av snabb energi till kropp och knopp kan också få ligga där.

Ett tips är att packa i torrsäckar, packpåsar eller plastpåsar i olika färger. Förutom att det blir ordning och reda i säcken, så hålls prylarna garanterat torra vid långvarigt blötväder. Ett annat tips är att alltid packa prylarna på samma ställe. Då går packningen fortare, du hittar dina saker i tältets halvmörker och slipper vända ut och in på hela ryggsäcken för att hitta fickkniven eller solstiftet.

Så här packar du ryggsäcken på bästa sätt:

packa-ryggsäcken.jpg

5 budord i butiken

a a a

1 FUNKTION FRAMFÖR ALLT
Tänk igenom vilka behov du har och vilka funktioner som är viktigast för just dig. Fall inte för säljsnack eller den senaste färgen.

2 TA GOD TID PÅ DIG
Att köpa en ryggsäck är en rätt stor investering. Stressa inte fram ett beslut.

3 ETT TUNGT BESLUT
Prova inte ryggsäcken tom. Lägg i lite vikt så att du verkligen känner om den gör sitt jobb.

4 JUSTERA RÄTT
När du provar ryggsäcken i butiken, be om hjälp med alla justeringar om du känner dig osäker.

5 GÅ PÅ GARANTI
En del friluftsbutiker har en garanti och/eller öppet köp, som låter dig byta ryggsäck om du ångrar dig. Det ger dig tid att prova hemma i lugn och ro.

Så gör du rätt inställningar

Bärsystemet är A och O för komforten. Det ska vara justerbart och kunna anpassas efter din rygglängd. När du hittat en modell som sitter skönt, se till att anpassa bärsystemet efter just din kropp.

• Börja med att se över rygglängden på ryggsäcken. Den går oftast att korta eller göra längre genom en justering under ryggplattan.

• Höftbältet, eller avbärarbältet, är en viktig del. Ska du bära tungt krävs ett rejält och vadderat höftbälte. Det ska smita åt över höfterna precis under höftkammen men ovanför sätesmuskulaturen, och inte i midjan. På det sättet hamnar vikten på höftbenet och du kan du bära ryggsäckens tyngd med benen. Du avlastar axlarna och får bättre balans i ojämn terräng.

• Dra åt toppstramarna, som sitter upptill mellan ryggsäck och axelremmar, det gör att säcken dras in mot ryggen.

• På en del modeller kan man justera axelremmarna i sidled vid infästningen, beroende på hur bred man är över nacke, axlar och rygg.

• När du spänner axelremmarna, se till så att de smiter åt över hela axeln, från ryggen till bröstet och inte bara framtill, för att undvika onödig smärta och belastning.

• Ibland finns det kompressionsremmar nedtill mellan ryggsäck och höftbälte, där kan du justera packningen så att den sitter nära ryggen.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Haglöfs Nejd

a a a

Pris: 2500 kr
Vikt: 2,58 kg
Volym: 80 liter

Beskrivning: Haglöfs Nejd 85 liter är en rejäl ryggsäck för längre turer. Den har en inre avdelare och många yttre fickor. Nedre facket nås med en kraftig dragkedja. Topplocket är höj- och sänkbart. Topplocket kan också tas loss och användas som mindre dagsturssäck, som midjeväska eller på ryggen. Nejd har bra remmar under säcken för att fästa packning, t ex tält eller liggunderlag och öglor på framsidan för stavar eller isyxa. Regnskydd medföljer löst i en egen ficka. Bärsystemet är riktigt skönt och är lätt att ställa in för olika kroppslängder och former.

Vi tycker: Med sina många fickor får Nejd ett lite annorlunda utseende, men vi uppskattade verkligen fickorna. De gör det lättare att dela upp packningen och få struktur, även under en längre tur. Bärsystemet testades med riktigt många kilo i många dagar och höll verkligen för trycket. Bra och många kompressionsremmar, som visserligen gör ryggsäcken lite krångligare att öppna och stänga men som också gör att den fungerar riktigt bra på ryggen.

Plus: Många stora fickor.
Skönt bärsystem som håller för rejäl tyngd.

Minus: Dragkedjan kärvar lite då säcken är fullpackad.
Liten bälg i toppen.
Regnskyddet lite trångt om man har packning utanpå ryggsäcken.

Bergans Trollhetta

a a a

Pris: 3000 kr
Vikt: 2,66 kg
Volym: 75 liter

Beskrivning: Trollhetta är en klassisk och populär modell som har uppdaterats med ett nytt smidigt bärsystem med möjlighet att justera rygglängden. Ryggsäcken kan öppnas både i toppen och längs fronten. Det finns sidofickor och stor framficka i mesh och små fickor på höftbältet. Säcken har även fäste för pulka, vandringsstavar och isyxor. Topplocket går att ta av och göras om till höftbälte eller liten ryggsäck. Ventilerande nät i mesh längs ryggen, på axelremmar och avbärarbälte. Kompressionsremmar finns på båda sidorna och ryggsäcken är även förberedd för vätskesystem.

Vi tycker: Trollhetta är riktigt bekväm att bära även med tung packning för en testperson med bred rygg. Ett stabilt och väl uppbyggt bärsystem går lätt att anpassa och sitter bra runt ryggen. Axelremmarna smiter åt bra och skär inte in i nacken. Det ventilerande tyget i mesh gör att ryggsäcken inte sitter som klistrad på ryggen utan tillåter luften att cirkulera och det blir inte lika svettigt. Sidofickorna och frontfacket i mesh uppskattades mycket då de är lätta att komma in i och sväljer mycket prylar som man slipper ha hängandes. Små fickor på avbärarbältet rymmer det man vill ha nära till hands. Bra med det avtagbara topplocket som enkelt kunde göras om till mindre ryggsäck, användbart för kortare dagsturer.

Plus: Bra fickor.
Riktigt bekvämt bärsystem.
Bra kompressionsremmar.

Minus: Inget regnskydd följer med.

Deuter AirContact

a a a

Pris: 2000 kr
Vikt: 2,9 kg
Volym: 75 liter

Beskrivning: Damspecifik vandringssäck för längre turer med tyngre packning. Säcken har en inre avdelare och sidofickor som stängs med dragkedja, den ena avsedd för vattenpåse med slang. Öglor för vandringsstavar och öppna fickor för vattenflaska. Ryggplattan justeras snabbt efter ryggens längd med bärsystemets snabbfäste. Ett rejält topplock som går att justera både i fram- och bakkant och som går att använda som lätt dagssäck för toppturer. Avbärarbälte med ficka på den ena sidan. På säckens undersida ett fack med löst regnskydd.

Vi tycker: Rejäl toppmatad öppning som spänns med rem tvärs över. Bra att remmen går att spänna från två håll. Sidofacken rymmer mycket och gör att man slipper hänga saker utanpå ryggsäcken. Den nedre packvolymen i säcken är vidare än den övre, vilket skapar slags midja på säcken. Det gör den något svårpackad. Den smalare övre delen blir väldigt hög, i synnerhet om säcken är inställd i small-läget på bärsystemet. Bärsystemet mjuknar och formas efter kroppen efter ett par dagar men det tar ett tag. Öppningen fram på säcken är relativt liten och fungerar inte optimalt.

Plus: Bra avbärarbälte som funkar även för mindre personer.
Stort topplock med innerficka som täcker säckens öppning väl.

Minus: Säckens smala övre packvolym gör säcken onödigt hög.
Vattenflaskorna trillade lätt ur sina avsedda fickor.

Thule Guidepost

a a a

Pris: 2900 kr
Vikt: 2,59 kg
Volym: 75 liter

Beskrivning: Thules nya version av Guidepost är tänkt till veckolånga turer. Den har ett anpassningsbart bärsystem som ger rätt passform då det går att justera både rygglängd med 15 cm och axelremmar i tre olika lägen. Ett vridbart och förstärkt höftbälte gör att ryggsäcken följer bärarens rörelser. En integrerad ryggsäck för dagsturer finns i topplocket. Ryggsäcken går att öppna i toppen och nedtill. Fickor finns på sidorna nedtill, på höftbältet och en stor ficka på fronten. Ryggpanelen låter luften cirkulera runt ryggen så att du håller dig sval. Regnskydd ingår.

Vi tycker: Rejäl och genomtänkt ryggsäck med ett bekvämt och ställbart bärsystemet som även passar längre personer. Det rörliga höftbältet ökar komforten och följsamheten ytterligare i svår terräng. Det är lätt att organisera och komma åt sin packning tack vare smarta fickor och stor frontöppning till huvudfacket. Sidofickorna kunde dock gärna ha varit något större. Att topplocket kan tas av och förvandlas till en fullgod dagstursäck uppskattades mycket när vi gjorde toppturer.

Plus: Bärsystemet är bekvämt och följsamt även vid tyngre packning.
Lätt att organisera och komma åt sin packning.
Topplocket kan förvandlas till en bra dagstursäck.

Minus: Lite små sidofickor.

Fjällräven Kajka

a a a

Pris: 3600 kr
Vikt: 3,3 kg
Volym: 75 liter

Beskrivning: En slitstark och avancerad vandringsryggsäck som vunnit flera priser. Uppgraderad modell med många funktioner. Ryggsäcken är utformad för att kunna bära mycket tungt med ett bärsystem som kan ställas in för att passa olika kroppar och ett väl tilltaget avbärarbälte. Huvudfacket kan öppnas i toppen, via fronten och även nedtill. Inuti finns ett wet/dry utrymme för att kunna avdela packning. Fickor med dragkedjor finns på topplocket, sidorna och höftbältet. Topplocket kan tas av och bäras som midjeeller bröstväska. Fästmöjligheter finns på topplocket och under ryggsäcken. Regnskydd ingår.

Vi tycker: Rejält och bekvämt bärsystem, går att justera för perfekt passform. Lätt att packa och med bra sidfickor som rymmer mycket av den packningen som behövs under dagen och an slipper packning som behöver hängas utanpå. Lätt att öppna säcken med dragkedjorna på framsidan. Topplocket är litet och kan kännas otillräckligt om säcken är välfylld. Om man är lite mindre går avbärarbältet inte att spänna åt tillräckligt p.g.a placeringen av fickorna på höftbältet. Prova det noga före eventuellt köp.

Plus: Rejält och bekvämt bärsystem.
Bra och rymliga sidofickor.
Lättåtkomlig packning.

Minus: Litet topplock.
Fickornas placering på höftbältet

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning