Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Krönikor

Ett äventyr extra

Kära vänner, i 128 år har vi främjat friluftslivet, och kanske har det aldrig varit viktigare än just nu. Det livsrum som naturen erbjuder finns där nu för oss alla. Dessa veckor är allemansrätten och naturen en förlängning av våra vardagsrum och ett fantastiskt komplement när arbetsplatser stänger och aktiviteter ställs in. Många drabbas hårt av krisen och av covid-19. Vi känner särskilt för alla som är del av en riskgrupp. Och vi känner med den som riskerar jobb eller företag. Så låt oss möta krisen med omtanke och engagemang.


När inget är som vanligt

Den 5:e mars tog jag en extra lång skidtur i spåren nära den lägenhet i Åre där jag tillbringar mycket av mina vintrar, hängde sedan upp understället på tork i bastun, bäddade sängen men lät mjölken stå kvar i kylen. Jag skulle snart komma tillbaka igen. Så tog jag tåget hem till Stockholm för att pussa på barnen, träffa vänner och beta av några viktiga möten på mina båda arbetsplatser. Sedan skulle jag ta tåget tillbaka igen. En vecka senare var inget sig likt.


Minnen för nyåret

Det finns bilder som aldrig suddas ut, skaldade Tomas Ledin en gång för länge sedan, i en av det decenniets mest spelade popdängor. Såklart har han rätt. Vissa bilder stannar för alltid. Det kan vara något dåligt och djupt problematiskt, förstås, när vi varit med om något traumatiskt. Men det kan också vara något väldigt fint.


Nysatsning på Skogsmulle

När vi nyligen frågade allmänheten om Skogsmulle så svarade nära två tredjedelar att de känner till Skogsmulle och att han tillhör Friluftsfrämjandet. Det är en fantastiskt hög siffra som bevisar kraften inom vår barnverksamhet ”Skogsmulle och skogens värld” och inom våra förskolor I Ur och Skur.


Vilket år vi haft!

Vi har upplevt massor av äventyr och massor av utveckling runt om i hela landet. När vi stängde medlemsåret 2018/2019 kunde vi konstatera att Friluftsfrämjandet fortsätter att växa så det knakar. Den 30 september i år var antalet medlemmar 108 371. Det betyder att Friluftsfrämjandet ökat medlemsantalet med nästan obegripliga 35 % över de senaste fem åren.


Uppåt och framåt

Jag har varit med i Friluftsfrämjandet sedan innan jag föddes. Mina föräldrar träffades på en fjällvandring i Hemavan där min pappa var ledare. Det är över 40 år sedan och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.


Grått som gör gott

Pulsen sänks, huvudet klarnar och leendet kommer tillbaka. Nej, det finns inte forskning på att naturen botar depression bättre än medicin. Men nog gör den gott ändå, även mitt i mörkaste november.


Porten till Sverige

TITTA! EN SNIGEL! Det är måndagkväll i maj och Kullabergs skånska skog står lysgrön runt oss. Ibrahim är vuxen och ledare för gruppen men hans ögon glittrar som en femårings över fyndet. Barnen flockas genast kring honom.


Äventyra lagom!

Förra sommaren fick fjällräddningen ta emot rekordmånga nödanrop från vandrare som hamnat i situationer de inte riktigt kunde reda ut på egen hand. Somliga hade skadat sig, andra gått vilse eller blivit för trötta och kalla för att ta sig till säkerhet på egen hand. En förklaring till denna ökning är att många fler personer besöker fjällen nu jämfört med för några år sedan.


Välkommen vabruari

Jag har tre barn. Tre barn betyder en himla massa vab-dagar, särskilt den här tiden på året. Jag minns alldeles särskilt en vinter för några år sedan då den enda riktigt fina vinterdagen här i Stockholm inföll på en lördag, en lördag i februari. En lördag då i alla fall halva familjen såklart låg i feber.

Visa ytterligare 8 sidor