Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Krönikor

Grått som gör gott

Pulsen sänks, huvudet klarnar och leendet kommer tillbaka. Nej, det finns inte forskning på att naturen botar depression bättre än medicin. Men nog gör den gott ändå, även mitt i mörkaste november.


Porten till Sverige

TITTA! EN SNIGEL! Det är måndagkväll i maj och Kullabergs skånska skog står lysgrön runt oss. Ibrahim är vuxen och ledare för gruppen men hans ögon glittrar som en femårings över fyndet. Barnen flockas genast kring honom.


Äventyra lagom!

Förra sommaren fick fjällräddningen ta emot rekordmånga nödanrop från vandrare som hamnat i situationer de inte riktigt kunde reda ut på egen hand. Somliga hade skadat sig, andra gått vilse eller blivit för trötta och kalla för att ta sig till säkerhet på egen hand. En förklaring till denna ökning är att många fler personer besöker fjällen nu jämfört med för några år sedan.


Välkommen vabruari

Jag har tre barn. Tre barn betyder en himla massa vab-dagar, särskilt den här tiden på året. Jag minns alldeles särskilt en vinter för några år sedan då den enda riktigt fina vinterdagen här i Stockholm inföll på en lördag, en lördag i februari. En lördag då i alla fall halva familjen såklart låg i feber.


För vem finns friluftslivet?

Forskning visar att barn som tidigt får en relation till naturen blir mer benägna att ta hand om den och söka sig till den som vuxna. För att få en relation till naturen behöver man förstås få vistas i den, upptäcka och lära känna. Men när det kommer till barn är friluftsliv i första hand tillgängligt för dem som har föräldrar som har kunskap om och vana av att vara ute.


I livet och stunden

– Jag frågar en vän vad han drömmer om. ”I livet eller i stunden?” frågar han. Hans motfråga stannar kvar i mig länge. Den får mig att tänka på balansen mellan det stora och det lilla. Det vi vill uppleva här och nu och det vi vill skapa i framtiden. Om att väga mellan det som är härligt i ögonblicket och de långsiktiga målen vi strävar mot.


Naturen som tröst

– En lite extra vårig fredag i början av april var jag på väg hem från jobbet. Klockan var bara strax före tre. Jag skulle hämta barnen lite tidigare och hinna leka en stund ute innan de, och jag, föll ihop av fredagströtthet. Precis när jag knäpper cykelhjälmen får jag flashen i min telefon. En lastbil har kört på människor på Drottninggatan här i Stockholm och sedan kraschat in i det stora Åhléns-varuhuset.


I nöd och lust

– Vad är det som sitter fast runt min hals? Det känns som jag har något runt halsen. Jag står på knä i snön bredvid Diana. Hon ligger på min jacka, min extratröja och dunvästen jag dragit upp ur ryggsäcken. Hon skakar, sluddrar och har inget som sitter fast runt halsen. Men för henne känns det så och det gör mig vettskrämd.


Stora småäventyr

Vi lovade oss själva att ta det väldigt lugnt den här somma­ren. Inte ha några stora planer, inte göra några långa resor eller upptäcka så mycket nytt. Bara vila, umgås, återhämta. Omständig­heterna krävde det. Men en sak ville jag inte förhandla bort. Jag ville sova i tält på fjället, hela familjen.


Att böjas i tid

Promenerar du ofta i skog och mark? Har du sovit i tält någon gång? Oroas du över att barn i förskolan inte är ute i naturen nog mycket? Då är du som de flesta andra som bor i Sverige. Det vet vi för vi har nämligen undersökt detta.

Visa ytterligare 2 sidor