Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Krönikor

Njut av naturen – men ta ansvar

Kanske har friluftsliv aldrig varit viktigare än just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek.


En bred och gemensam blå identitet

»För det är engagemanget och kompetensen hos våra ledare och pedagoger, bredden på vår verksamhet, och kvaliteten i våra äventyr som är Friluftsfrämjandets unika styrkor.«


Ett fysiskt behov

”Alltså, jag har funderat, är friluftsliv din hobby? Eller är det ditt jobb?”. Att jag får frågan är såklart inte märkligt. Men svaret brukar förbrylla.


På mitt sätt

Min pappa var fjälledare i Friluftsfrämjandet för många herrans år sedan, och han visste att njuta på fjället. Det fick gärna vara jobbigt och tufft, men när dagsverket var gjort, eller när det var dags för paus, då fick det gärna finnas en guldkant att plocka fram ur ryggsäcken.


Från hot till möjlighet och utveckling

När Covid-19 slog till förändrades allt. Och eftersom risken för smitta och samhällskrisen är långt från över så är det viktigt att vi löpande reflekterar kring hur Covid-19 påverkar samhället och vår organisation.


Ett äventyr extra

Kära vänner, i 128 år har vi främjat friluftslivet, och kanske har det aldrig varit viktigare än just nu. Det livsrum som naturen erbjuder finns där nu för oss alla. Dessa veckor är allemansrätten och naturen en förlängning av våra vardagsrum och ett fantastiskt komplement när arbetsplatser stänger och aktiviteter ställs in. Många drabbas hårt av krisen och av covid-19. Vi känner särskilt för alla som är del av en riskgrupp. Och vi känner med den som riskerar jobb eller företag. Så låt oss möta krisen med omtanke och engagemang.


När inget är som vanligt

Den 5:e mars tog jag en extra lång skidtur i spåren nära den lägenhet i Åre där jag tillbringar mycket av mina vintrar, hängde sedan upp understället på tork i bastun, bäddade sängen men lät mjölken stå kvar i kylen. Jag skulle snart komma tillbaka igen. Så tog jag tåget hem till Stockholm för att pussa på barnen, träffa vänner och beta av några viktiga möten på mina båda arbetsplatser. Sedan skulle jag ta tåget tillbaka igen. En vecka senare var inget sig likt.


Minnen för nyåret

Det finns bilder som aldrig suddas ut, skaldade Tomas Ledin en gång för länge sedan, i en av det decenniets mest spelade popdängor. Såklart har han rätt. Vissa bilder stannar för alltid. Det kan vara något dåligt och djupt problematiskt, förstås, när vi varit med om något traumatiskt. Men det kan också vara något väldigt fint.


Nysatsning på Skogsmulle

När vi nyligen frågade allmänheten om Skogsmulle så svarade nära två tredjedelar att de känner till Skogsmulle och att han tillhör Friluftsfrämjandet. Det är en fantastiskt hög siffra som bevisar kraften inom vår barnverksamhet ”Skogsmulle och skogens värld” och inom våra förskolor I Ur och Skur.


Vilket år vi haft!

Vi har upplevt massor av äventyr och massor av utveckling runt om i hela landet. När vi stängde medlemsåret 2018/2019 kunde vi konstatera att Friluftsfrämjandet fortsätter att växa så det knakar. Den 30 september i år var antalet medlemmar 108 371. Det betyder att Friluftsfrämjandet ökat medlemsantalet med nästan obegripliga 35 % över de senaste fem åren.

Visa ytterligare 10 sidor