Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

En bred och gemensam blå identitet

»För det är engagemanget och kompetensen hos våra ledare och pedagoger, bredden på vår verksamhet, och kvaliteten i våra äventyr som är Friluftsfrämjandets unika styrkor.«

Med över 100 000 medlemmar, 7 000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 500 förskolor och skolor, skidskola i 80 skidbackar och en stor bredd av friluftsgrenar är vi Sveriges största friluftsorganisation. Lägg där till vårt välkända varumärke I Ur och Skur samt vår figur Skogsmulle.

Kan denna bredd verkligen samlas i ett Friluftsfrämjandet? Och då menar jag inte juridiskt, för det gör vi ju. Utan känslomässigt – kan vi alla känna att vi är Friluftsfrämjandet. Att vi tillsammans är ett Friluftsfrämjandet.

Mitt svar är ja. Ja, vi är alla Friluftsfrämjandet främst och sedan även pedagog på I Ur och Skur Spetsbergen, eller ledare i Pite Älvdal lokalavdelning, eller kursledare för skidor utför i region väst, eller TVM:are i Malmö, eller sekreterare i Jönköping. En gemensam blå identitet, med en mångfald av uttryck.

För det är engagemanget och kompetensen hos våra ledare och pedagoger, bredden på vår verksamhet, och kvaliteten i våra äventyr som är Friluftsfrämjandets unika styrkor. Det är denna bredd – »på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Året runt och för alla« – som vi samlar i ett Friluftsfrämjandet. Bredden är vår strategi och styrka.

 

»För det är engagemanget och kompetensen hos våra ledare och pedagoger, bredden på vår verksamhet, och kvaliteten i våra äventyr som är Friluftsfrämjandets unika styrkor.«

 

Ansvaret att skapa ett Friluftsfrämjandet faller inte minst på oss som är ledare, pedagoger, förtroendevalda eller anställda. Genom ett gemensamt ledarskap, som är välkomnande, inspirerande, kompetent, aktivt och nyfiket (»VI KAN«), och genom samarbeten bygger vi ett Friluftsfrämjandet, varje vecka. Överallt.

Det är när vi samarbetar som känslan, identiteten och positiva synergier uppstår. T.ex. när skidbacken blir cykelpark veckorna utan snö, när lokalavdelningen och förskolan samarbetar, när ledarna för fjällvandring och kajak stöttar verksamheter inom Vildmarksäventyr, när alla ledare i en lokalavdelning går på en första hjälpen-utbildning tillsammans, när långfärdsskridskoledaren även blir vandringsledare, när en digital utbildning fungerar som moment i flera ledarutbildningar, när närliggande lokalavdelningar äger kanadensare tillsammans, när en förskola går från Skogsmulle i förskolan till I Ur och Skur, när regionerna lånar kursledare av varandra, när medlemmar deltar i olika lokalavdelningars verksamheter, o.s.v.

Vi samlar och styr vår stora organisation demokratiskt, med stadgar, årsmöten och styrelser – lokalt, regionalt och nationellt. Demokratin är den sista pusselbiten. Det är genom vår demokratiska struktur, genom vårt ledarskap, och i samarbeten inom vår organisation som vi blir ett Friluftsfrämjandet. En stor och bred organisation, med ett gemensamt uppdrag: ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv. Och blå färg på kläderna.

Tillsammans är vi starka.

Majken Hansson

Medlemsservice

majken.hansson@friluftsframjandet.se