Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vi försvarar medlemstalet

2020-10-01

2020 har hittills varit ett speciellt år. Det började med en snöfattig vinter, och sen kom covid-19. Trots det så försvarar vi vårt medlemsantal.

Öppet brev från Friluftsfrämjandets generalsekreterare, Lars Lundström:

2020 har hittills varit ett speciellt år. Det började med en snöfattig vinter, vilket påverkade Friluftsfrämjandet mycket negativt. Vi bedriver vanligtvis skidskola i 80 backar runt och i Sverige, varav 25 backar driftar vi själva. Men på grund av den snöfattiga vintern blev vi tvungna att ställa in vår skidskola i cirka 60 av 80 backar. Samma sak med längdskidor, som p.g.a. bristen på snö tvingades ställas in i stora delar av landet.

Och sen kom covid-19. Covid-19 påverkade och påverkar Friluftsfrämjandet dubbelt. Å ena sidan tvingades vi under våren ställa in många av våra ledarutbildningar (eftersom våra utbildningar är regionala), minska gruppstorleken i våra verksamheter och säga till våra medlemmar och ledare som är 70+ och/eller i riskgrupp att de inte kunde delta. Men å andra sidan var samhällets intresse för friluftsliv rekordstort, vilket gav oss stor uppmärksamhet i media och ett ökat tryck på vår verksamhet.

För att stärka folkhälsan, livsglädjen och respekten för naturen under covid-19-krisen så har vi genomfört, utöver ordinarie verksamhet, kraftsamlingen ”Ett äventyr extra” som syftar till att erbjuda 1000 extra äventyr, samt flertalet kampanjer med inspiration för friluftsliv och information om allemansrätten. Dessutom erbjuder våra förskolor I Ur och Skur stöd till andra förskolor som vill arbeta mer med utomhuspedagogik.

2020 har vi också presenterat nysatsningen på vår figur Skogsmulle, med ny berättelse, pysselbok, nytt verksamhetsmaterial samt profilmaterial. Skogsmulles nya bok har redan sålt slut i handeln, och nya upplagor trycks nu. Vi märker redan att nysatsningen på Skogsmulle leder till en ökad efterfrågan på vår verksamhet Skogsmulle och skogens värld.

Sammantaget betyder detta att vi håller tummarna för att kommande vinter får ett gäng snö- och isrika veckor i stora delar av Sverige, samt att vi prioriterar ledarrekrytering ännu högre framöver. Friluftsfrämjandets utmaning är nämligen att efterfrågan på vår verksamhet överstiger vårt utbud, eller med andra ord: att vår verksamhet blir fullbokad direkt. Och för att öka utbudet så behöver fler ledare rekryteras, utbildas och aktiveras.

Trots att 2020 har varit ett mycket speciellt år, hittills, så försvarar vi vårt medlemsantal. Vi är fortsatt drygt 108 000 medlemmar. Det är en bedrift, som bevisar våra unika styrkor: engagemanget och kompetensen hos våra ledare, bredden på vår verksamhet och kvaliteten i våra äventyr.

Lars Lundström
Generalsekreterare

PS. den faktiska siffran blev 108559, dvs en ökning om 0,17% från föregående år DS