Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ett äventyr extra

Kära vänner, i 128 år har vi främjat friluftslivet, och kanske har det aldrig varit viktigare än just nu. Det livsrum som naturen erbjuder finns där nu för oss alla. Dessa veckor är allemansrätten och naturen en förlängning av våra vardagsrum och ett fantastiskt komplement när arbetsplatser stänger och aktiviteter ställs in. Många drabbas hårt av krisen och av covid-19. Vi känner särskilt för alla som är del av en riskgrupp. Och vi känner med den som riskerar jobb eller företag. Så låt oss möta krisen med omtanke och engagemang.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat oss att ställa in alla aktiviteter i grupp för deltagare som är 70 år eller äldre, tills vidare. Det är oerhört tråkigt att alla dessa ledare och medlemmar nu ej kan delta i våra gemensamma friluftsaktiviteter. Jag längtar starkt tills dagen dessa råd lyfts och vi återigen kan ses alla tillsammans igen, oavsett ålder och hälsa.

Folkhälsomyndigheten framhåller samtidigt att Friluftsfrämjandets uppdrag – folkhälsa och livsglädje, genom friluftsliv – är viktigt just nu, och uppmuntrar oss därför att fortsätta genomföra friluftsaktiviteter med barn, unga och vuxna (under 70 år).

De senaste veckorna har Friluftsfrämjandet visat att även när det blåser hårt så står vi stadigt, anpassar oss utifrån förutsättningarna och kliver fram. Återigen har vi bevisat att man kan lita på Friluftsfrämjandet.

Låt mig lyfta några konkreta exempel. Våra stämmor på regional och nationell nivå genomförs i år digitalt på distans, för att värna goda demokratiska processer. Kampanjen #Skogsmulle30 day challenge har inspirerat många till mer friluftsliv i vardagen, och sannolikt nått över en miljon människor. Vi har uppmanat våra medlemmar att om möjligt stötta våra kompisar i Svenska Turistföreningen (STF). Fler och fler lokalavdelningar arrangerar nu tipspromenader i naturen, vilket är särskilt kul och viktigt med tanke på våra nära i riskgrupper. J

ag känner stor stolthet över hur vi tillsammans har tacklat de senaste veckorna. Mycket stor, men mer behövs. Krisen är inte över och efterfrågan på friluftsliv kommer sannolikt fortsätta att öka. Jag vet att många känner ett starkt engagemang för ett bättre samhälle just nu. För att inkludera denna efterfrågan och ta tillvara engagemanget uppmanar jag alla vi 7 000 som är ledare i Friluftsfrämjandet att göra lite mer av det vi gör bäst: att vi alla genomföra ett äventyr extra i sommar. Och då gärna med fokus på nybörjare, nya medlemmar och i naturen nära.

Vårt mål är ett bättre samhälle. Metoden är friluftsliv. Och kanske har det aldrig varit viktigare än nu. Så låt oss alla göra ett äventyr extra. Tillsammans är vi starka.

Majken Hansson

Medlemsservice

majken.hansson@friluftsframjandet.se