Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

I livet och stunden

– Jag frågar en vän vad han drömmer om. ”I livet eller i stunden?” frågar han. Hans motfråga stannar kvar i mig länge. Den får mig att tänka på balansen mellan det stora och det lilla. Det vi vill uppleva här och nu och det vi vill skapa i framtiden. Om att väga mellan det som är härligt i ögonblicket och de långsiktiga målen vi strävar mot.

”Balans baby, det är viktigt”, brukar min yogafröken säga, och menar inte bara i yogapositionen. Hon syftar snarare på balansen mellan att jobba hårt för att se till att uppnå det vi föresatt oss, låt vara kroppsligt, karriär- eller relationsmässigt, och att ändå hitta utrymme för att också våga släppa taget och låta livet hända. Om att hitta det där jämviktsläget mellan ansträngning och vila, mellan att se hela livet och att vara i stunden.

Den balansen är inte lätt, det är vi många som kan vittna om. Men när jag ser mina barn uppleva sommarfjället blir jag plötsligt varse att de går att förena, livet och stunden. Deras skratt och upptäckter är så mycket här och nu det går. Samtidigt som jag vet att jag skickar med dem något stort och viktigt för framtiden. Naturupplevelsen är verkligen både i stunden och för livet. Så tror jag många föräldrar känner. Och jag tror att det är en stor anledning till att Skogsmulle och hans värld känns lika aktuell och relevant som någonsin, trots att det i år är 60 år sedan han föddes. Ett lustfyllt lärande om naturen och hur vi tar hand om den, samtidigt som barnen får de där 60 minuternas rörelse per dag som vi nu vet är så viktig, den kombinationen är rätt oslagbar.

Den 4 oktober och under resten av hösten firar Friluftsfrämjandet sitt 125-årsjubileum och uppmärksammar samtidigt Skogsmulles 60-årsdag. Det kan låta gammalt, mossigt och nostalgiskt, men det finns inte en chans att det blir det. Med vårt samhälles utmaningar kring barns hälsa och rörelse och vår medvetenhet om att naturen, och äventyren vi finner där, gör oss gott känns detta firande snarare som en trampolin in i framtiden.

Nu är det dags att se till att bli medlem i Friluftsfrämjandet ännu ett år. På så sätt ger du möjligheter, för dig själv och för andra, att skapa äventyr, gemenskap och minnen, i stunden och för livet. 

Cajsa Rännar, Chefredaktör Magasin Friluftsliv