Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällfrälst som älskar vidderna

Hon älskar vidderna, färgerna och tystnaden i fjällen. Det är det som fick Ulrika Jahrmarkt från Uppsala att bli fjälledare. Att hon dessutom uppskattar att träffa likasinnade och tycker att deltagarna i stort sett är trevliga och intressanta gör saken klockren.

Ulrika Jahrmarkt upptäckte friluftslivet genom sin dåvarande pojkvän. Han och hon paddlade, åkte skridskor och vandrade ihop. När relationen tog slut saknades någon att uppleva friluftslivet med och Ulrika kom att tänka på Friluftsfrämjandet.

– Jag anmälde mig till en tälttur i Jämtlandsfjällen vid Blåhammaren. Då frågade en av ledarna: "Du som gillar fjällen så mycket, kan inte du bli ledare?" berättar hon.

Året därpå blev det både sommar- och vinterfjälledarkurs för Ulrika och iväg till fjälls bar det för att leda både vandringar och skidturer. Sedan dess har fem år och många fjällturer passerat och i skrivande stund laddar Ulrika inför en veckotur på skidor från Vålådalen via Helags till Ramundberget i Jämtland-Härjedalsfjällen. Bara det blir tillräckligt mycket snö.

Alltid flera turer på gång

Fast det bästa med att vara fjälledare tycker Ulrika ändå är att äventyren blir av.

– Jag har alltid två-tre turer på gång. Det blir minst en sommarvecka, minst en vintervecka och så en höstvandringsvecka som bonus. Det är det bästa jag vet, lugnet, vidderna att komma iväg. Inget internet, ingen telefon utan det är ett härligt avbrott i vardagen. Dessutom med roliga och sociala människor, så det blir mycket skratt och prat.

Till en veckotur i fjällen anländer alltid ett antal individer. När man sedan lever så där tätt inpå kommer man varandra nära. Ulrika beskriver hur häftigt det är när olika grupper övergår från att vara ett antal olika individer som plötsligt i ett kick blir en grupp – vi blir vi, förklarar hon.

– När vi var uppe i Treriksröset för ett par år sedan firade en person sin 60-årsdag genom att vara med, ett par firade bröllopsresa och en man träffade en kvinna, som visserligen var med ett annat sällskap, där blev det kärlek, berättar hon om en och samma resa.

Men allt kan ju inte vara ett rosa skimmer. Vad är det värsta som kan hända en fjälledare?

– Det är att någon i sällskapet blir sjuk eller skadad när man är långt ifrån hjälp. Det finns ju en del risker men tack och lov är det ofta med sjukvårdskunniga. Och det finns alltid ett förråd av saker som extra mat, kläder och första hjälpen, plus en massa kunskaper bland deltagarna, som gör att man är välrustad om någon skulle bli sjuk.

 

Hitta utbildningar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning