Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Äventyra lagom!

Förra sommaren fick fjällräddningen ta emot rekordmånga nödanrop från vandrare som hamnat i situationer de inte riktigt kunde reda ut på egen hand. Somliga hade skadat sig, andra gått vilse eller blivit för trötta och kalla för att ta sig till säkerhet på egen hand. En förklaring till denna ökning är att många fler personer besöker fjällen nu jämfört med för några år sedan.

Det är en härlig utveckling, inte tal om annat. Fjällen är en ljuvlig lekplats för både små och stora äventyr. Men det går inte att låta bli att fundera över om en del av de här tillbuden hade kunnat gå att undvika. Med kunskap, övning och lite mer försiktighet. Det har blivit väldigt populärt att försöka ta sig upp på Kebnekaise. STF, som driver fjällstationen där, talar om över 20 % fler gäster på bara några år. Inte sällan är det besökare som gör sin allra första tur i fjällen.

Och det är här jag ofta känner att jag vill kasta mig på handbromsen. Självklart finns det friluftsvana och vältränade personer som klarar den ganska långa och mödosamma turen upp på Sveriges högsta topp trots att de aldrig tidigare varit i fjällen. Men det finns också många som hade haft en mycket härligare upplevelse om de börjat lite varligare. Visst finns det dom som springer ett maraton eller åker ett vasalopp helt otränade, och gör det till lite av en grej. Men ett fjäll är ingen race-bana. Det står inte sjukvårdare och vätskekontroller varannan kilometer. Du behöver kunna klara dig själv. Och som de stora äventyrarna brukar säga, målet är inte att komma upp. Målet är att komma ner igen. Helst med en fin upplevelse i ryggsäcken.

»Upp i fjällen med er, så många som orkar, vill och kan.
Men gör det på ditt sätt, utifrån dina förutsättningar.«

 

Det finns ingen plats på jorden jag älskar mer än de svenska fjällen. Jag är uppvuxen i dem och har sett till att mina egna barn också känner sig bekväma där. Vi tillbringar mycket tid där, året om. Men ingen av oss har varit upp på Kebnekaise. Varför? Det finns så mycket annat härligt att upptäcka. Att leka i en bäck och kasta macka i en fjällsjö. Att sätta upp ett tält och laga god mat tillsammans. Att tända en eld som jagar bort myggen. Att bestiga toppar som jag som vuxen vet att jag klarar av utan problem, så att jag kan ha fullt fokus på barnens upplevelse och utmaningar. Att med lätt packning springa långt och bli riktigt trött och lerig. Det finns så mycket att uppleva, som kan vara både utmanande och jobbigt, utan att för den skull bli farligt.

Upp i fjällen med er, så många som orkar, vill och kan. Men gör det på ditt sätt, utifrån dina förutsättningar. Lär dig utrustningen, lär dig läsa karta och tyda en kompass och ha respekt för att det kan snöa, mitt i juli. Naturens kraft och den litenhet man känner inför den är en del av tjusningen, om man vet hur man ska hantera den. Och sist, men inte minst, njut. Det finns ingen bättre plats för det.