Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Natur på recept

I bland ger livet oss lite större utmaningar än vi bett om. Vi möter hinder och uppförsbackar som vi någonstans måste hitta kraft att ta oss över och uppför. Många svenskar söker sig i sådana stunder till naturen. Där hämtar vi tröst och mod att ta oss an de motgångar och ledsamheter som vi för stunden fått i händerna.

Sverige är ett av få länder där fler söker sig till naturen än till religionen för stöd i svåra tider. Kanske kan naturen fungera som en form av kyrkorum, oberoende av trosuppfattning, där ro och stillhet, hopp och framtidstro kan växa. Vetenskapliga studier visar att när vi tillbringar en stund i naturen stärks vårt immunförsvar. Hjärnan får vila från alla de intryck staden ger oss och får en chans att återhämta sig. Då stärks också kroppen och vi ger oss själva bra förutsättningar att hålla oss friska.

När den här nyheten blev känd under hösten var det många som reagerade med ”det visste jag väl redan” och ”det har jag sagt länge!”. Och visst känns det så, som att vi med kroppen länge har vetat att det är bra för oss att vara utomhus, att vistas i naturen och uppleva den med alla våra sinnen. Men ändå är det så lätt att glömma, då när livet kommer med de där extrautmaningarna.

 

»Vetenskapliga studier visar att när vi tillbringar en stund i naturen stärks vårt immunförsvar. Hjärnan får vila från alla de intryck staden ger oss och får en chans att återhämta sig.«

 

Idrotten har i många år jobbat med något som kallas ”fysisk aktivitet på recept”. Tanken är att den som till exempel är lätt deprimerad eller har högt blodtryck, istället för att få medicin utskriven av sin läkare, ska få hjälp att hitta en motionsform som passar dem, eftersom fysisk aktivitet ofta har lika stor positiv effekt på vissa åkommor som medicin. På samma sätt skulle vi kunna se naturen som en källa till läkande och förebyggande hälsovård. Kanske vi alla borde bli lite bättre på att ge oss själva natur på recept? Öva oss på att när vi inte mår sådär alldeles bra skriva ut en skogspromenad eller en stund vid havet, en fjällvandring eller skidtur.

Prova att se naturen och upplevelserna vi får med oss därifrån som medicin som både får oss att må bättre i stunden och som stärker oss för framtiden. 

Cajsa Rännar, Chefredaktör, Magasin Friluftsliv

 

Hitta ditt nästa äventyr

Sök bland våra aktiviteter för att hitta ditt nästa äventyr. Sök aktiviteter