Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Porten till Sverige

TITTA! EN SNIGEL! Det är måndagkväll i maj och Kullabergs skånska skog står lysgrön runt oss. Ibrahim är vuxen och ledare för gruppen men hans ögon glittrar som en femårings över fyndet. Barnen flockas genast kring honom.

 – Snigel. Halzun på arabiska, säger han till sin ledarkollega Lovisa.

– Jamen det kan jag! utbrister hon. Och namla, myra.

– Titta, Lilla Snigel, säger Jomanah till dottern Lujain som snart fyller tre. Lujain börjar gnola lite och de vuxna fyller i. Lilla Snigel kan de alla sjunga även om det i övrigt kämpas lite med svenskan. Men skogen är som en jättestor ordbok och varje gång gruppen ses läggs några nya begrepp till i vokabulären. Alla turas om att titta nära på snigeln som har en vacker snäcka på ryggen. Vi lägger ner den i en tittburk där locket är ett förstoringsglas och vi listar ut att det vi tittar på nog måste vara munnen.

– Eller rumpan, säger Lovisa. Man kan aldrig vara säker!

– Rumpa? Muhammad tittar frågande på sin son och Ibrahim klappar sig på baken och skrattar. Muhammad nickar, ännu ett ord har lagts till.

Jag får lite rysningar där mitt skogen. Det känns med hela kroppen att det här är något riktigt bra. På många håll har friluftsliv visat sig vara en fantastisk inkörsport till att som ny i Sverige landa i sitt nya hemland och i sin nya kultur. Det är så mycket av det svenska som finns där och är lätt att ta till sig – språket, vår kärlek till naturen, allemansrätten och ett sammanhang där det är lätt att umgås. Friluftsfrämjandets verksamhet Meningsfull väntan erbjuder enkelt friluftsliv och riktar sig till personer som är i asylprocessen och bor på migrationsverkets boenden.

På många platser i landet har det skidats, paddlats, grillats, naturparkourats, vandrats och mest bara umgåtts. Det blir den där inkörsporten in i Sverige. Nya möten, nya vänner, nya band i ett helt nytt land. Det har just varit val. Vissa är upprymda över valresultatet, andra är nedslagna. Men alldeles oavsett hur vi känner inför mandatfördelningen i riksdagen och våra kommunhus kan vi alla hjälpas åt att skapa det samhälle vi vill ha framöver. Forskning visar att öppenhet och ideellt engagemang ger tillit och tillit i sin tur stärker demokratin. Det som vid första anblick verkar vara bara en tur i skogen är i själva verket också del i något större. Det är ett sätt att bygga broar, bygga tillit och tillsammans bygga ett bättre Sverige.