Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Uppåt och framåt

Jag har varit med i Friluftsfrämjandet sedan innan jag föddes. Mina föräldrar träffades på en fjällvandring i Hemavan där min pappa var ledare. Det är över 40 år sedan och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

När jag växte upp, under tidigt åttiotal, var Friluftsfrämjandet välkänt och starkt. Skogsmulle var varje unges lekkamrat som lärde oss naturvett och skogsglädje. Familjehelgerna i fjällen varje höst samlade hundratals och skidskolan var överfull, av både ledare och barn. Att vara förtroendevald i det som då hette distriktsstyrelsen, som min pappa var under många år, var ett prestigeuppdrag man skröt om.

Under den här tiden hade Friluftsfrämjandet också sin högsta medlemssiffra någonsin. Den är väldigt osäker på grund av att det då inte fanns något gemensamt medlemsregister utan många, framför allt barn, blev medlemmar både när de gick i Skogsmulle och när de sedan, samma år, gick i skidskolan. De dubbelregistrerades alltså och de över 200 000 medlemmar vi noterade då stämmer inte riktigt. Men ändå. Vi var stora och vi var starka. Och blev kanske lite självgoda och väl tillbakalutade.

För samhället förändrades. Fler kvinnor började jobba heltid och hade inte tid, lust eller ork att också vara Skogsmulleledare. Vi försökte oss på ett samarbete med förskolan, som växte snabbt, men hittade inte riktigt formen. Vi höll kvar i gamla invanda mönster som hade fungerat väl i en annan tid. Samtidigt vände sig samhällstrenden bort från friluftslivet och mer mot träning och resor. Vi skulle jogga och gå på gym, ha mobiltelefon och flyga runt världen.

På femton år tappade vi väldigt många medlemmar. Och samtidigt tappade vi i vissa delar också självförtroendet. Vi gick in i olika samarbeten där vi gav bort både vårt kunnande och vårt varumärke alldeles för lättvindigt, för att vi inte var övertygade om vårt eget värde.

2014 var vi 81 000 medlemmar. Men redan då hade vändningen egentligen redan börjat. Genom den omorganisation till regioner som gjordes 2009, genom det stringenta varumärkesarbete som påbörjades 2012, genom fokusering på utbildning och verksamhetsutveckling och att på ett relevant och kompetent sätt erbjuda vårt kunnande och vårt engagemang i förskolan var vi på väg tillbaka, uppåt och framåt.

Nu, fem år senare, är vi över 108 000 medlemmar. Det är en helt obegriplig ökning, som ger mig, som varit med så länge, gåshud över hela kroppen. Idag agerar Friluftsfrämjandet med självklar relevans och självförtroende, för att vi vet att vi på ett helt unikt sätt bidrar till både folkhälsa och livsglädje. Och Skogsmulle är på väg att bli lika självklar för barn idag som han var när jag var liten.

Samhället har helt andra utmaningar idag än i början på åttiotalet. Ändå kan lösningen till viss del se likadan ut. ”Folkhälsa och livsglädje genom skidåkning och annat friluftsliv” heter det i vår ändamålsparagraf. Jag är alldeles övertygad om att det fortfarande funkar.