Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

127 år och växer så det knakar

2019-10-09

Friluftsfrämjandets antal medlemmar fortsätter att öka, och den 30 september 2019 var antalet medlemmar 108 371, vilket är en ökning med 35 % över de senaste fem åren. Nytt för 2019 är att antalet medlemmar nu även ökar inom gruppen ungdomar.

–Fram tills för fem år sedan minskade antalet medlemmar årligen. Men sedan 2015 ökar vi igen, 2018 passerade vi återigen drömgränsen 100 000 medlemmar, och vi fortsätter öka med 6–7 % om året. Särskilt roligt är det att vi äntligen ökar inom gruppen ungdomar igen, säger Lars Lundström, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

I samhället har intresset för friluftsliv ökat de senaste åren. Att vandra, åka långfärdsskridskor, paddla kajak eller bara vara i skog och mark är numera supertrendigt. För folkhälsan, livsglädjen och Friluftsfrämjandet är det en positiv trend som ger Friluftsfrämjandets engagemang medvind.

Enligt Friluftsfrämjandet finns dock den viktigaste förklaringen till varför antalet medlemmar ökar inom organisation. Den interna analysen visar att fyra delar har samverkat och möjliggjort den positiva utvecklingen: 1) ett ständigt fokus på kvaliteten, tryggheten och tillgängligheten i lokalavdelningarnas verksamhet, 2) en regional organisationsförändring som möjliggjorde mer samordning, samarbete och ett ökat fokus på ledarutbildningar, 3) satsningar på digitalisering och varumärke, samt 4) ökat deltagande i samhällsdialogen med fokus på folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

–Utifrån vårt syfte – folkhälsa och livsglädje, genom friluftsliv – är fler medlemmar mycket positivt. Men, det betyder inte att vår organisation saknar utmaningar. För att möta efterfrågan på våra aktiviteter måste vi öka våra ideella ledare från 7000 st till 9000 st de kommande åren. Vi måste fortsätta satsa på mångfald, inkludering och tillgänglighet så att våra medlemmar bättre speglar samhällets mångfald. Och vi måste bli ännu bättre på att utforma vår verksamhet så att den fortsätter att attrahera ännu fler ungdomar, säger Lars Lundström.

Friluftsfrämjandet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa och livsglädje. Friluftsfrämjandets medlemsår sträcker sig från första oktober till sista september.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning