Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Att böjas i tid

Promenerar du ofta i skog och mark? Har du sovit i tält någon gång? Oroas du över att barn i förskolan inte är ute i naturen nog mycket? Då är du som de flesta andra som bor i Sverige. Det vet vi för vi har nämligen undersökt detta.

Tillsammans med SJ och TNS Sifo frågade Friluftsfrämjandet 2 000 personer en massa frågor om friluftsliv, resor och allemansrätt. 97% av de som svarat tycker att det är viktigt att barn har eller får den kunskap som ger dem möjlighet att ta sig ut i naturen. Det är många! Samtidigt tycker över hälften av de som svarat som också är föräldrar, att deras barn får vara ute i naturen för lite under sin tid på förskolan.

Förskoleåren är viktiga år. Undersökningar visar att de barn som före åtta års ålder skapar en relation till natur och friluftsliv också har en närmare relation till naturen som vuxna. Ändå är Friluftsfrämjandet den enda organisation i Sverige som i någon större omfattning erbjuder friluftsaktiviteter för små barn. Det är nästan lite konstigt, eftersom så många verkar tycka att det är viktigt.

 

»Undersökningar visar att de barn som före åtta års ålder skapar en relation till natur och friluftsliv också har en närmare relation till naturen som vuxna.«

 

Friluftsfrämjandet vill ta ansvar för framtiden och ge alla barn, oavsett ekonomiska, sociala och geografiska förutsättningar möjlighet att upptäcka och utforska naturen, den där som så ofta finns alldeles runt knuten. Det görs i Skogsmulle, som finns både på förskolor och på barnens fritid. Det görs med Skogshjältarna, där skolor och pedagoger i socioekonomiskt utsatta områden får utbildning och stöd att ta med sina elever ut. Det görs i ungefär 200 I Ur och Skur-förskolor, i 100 skidskolor, med naturparkour och på många andra sätt. Det görs tack vare att du och jag är medlemmar och gör detta möjligt.

Friluftsfrämjandet är en medlemsorganisation. Självklart behövs ekonomiskt stöd från partners, bidragsgivare och företagsvänner för att göra verklighet av alla idéer och projekt. Men mest av allt behövs ditt stöd, du som är medlem. Kanske blev det inte så många skridskoturer med Friluftsfrämjandet i vinter, kanske har barnen gått klart skidskolan, kanske känner du att du inte har nytta av ditt medlemskap just nu. Men många andra har det. Andra, som är för små för att kunna bestämma själva, eller betala själva.

Du är viktig. Tack för att du fortsätter vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Cajsa Rännar, Chefredaktör, Magasin Friluftsliv

 

Hitta ditt nästa äventyr

Sök bland våra aktiviteter för att hitta ditt nästa äventyr. Sök aktiviteter

Familj

Mer familjeinspiration