Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

5 schyssta friluftsprylar du kan göra själv

Kanske har du en älskad ylletröja i bakre garderoben. För fin för att slängas iväg och för många hål för att användas eller ge vidare. Ta vara på ditt plagg - släng in den i tvättmaskinen istället och skapa slitstarka och vattentåliga friluftsprylar.

Om du tvättar en ullkofta i ett kraftigt program på tvättmaskinen tovas den. Koftan blir till en filt som inte fransar – vilket skapar oändliga möjligheter till pyssel. Bäst av allt är att det går att göra många välbehövliga och smarta friluftsprylar. Perfekta att slå in och ge bort i julklapp.

I tvättmaskinen

Ta bort lappar och knappar som sitter på koftan. Blir det något hål när du håller på är det ingen fara – alla hål sätter ihop sig under tovningen. Släng in koftan i tvättmaskinen tillsammans med en matsked såpa och sätt på ett kraftigt program på 40 grader. Ta ut koftan efter ungefär en timma och titta på resultatet. Vill du att det ska vara kraftigare tovat, som passar bra till t.ex ett sittunderlag, höj temperaturen till 60 grader och sätt på tvättmaskinen igen.  

Har du en kofta som det står ”Superwash” på är garnet kemiskt behandlat för att inte bli tovat när den tvättas. Behandlingen håller upp till ungefär 40 grader, men ibland högre än så. Testa i första hand att tvätta plagget på 60 grader och gå upp i temperatur tills du blir nöjd.

 

1. Vantar – lite kluriga, men fantastiskt fina och varma

Ta fram ett papper och rita längs din hand som en tumvante. Var generös med utrymme, så lägg på minst en centimeter – när handen väl är inne i vanten vill den ha gott om plats.

 Klipp ut din modellvante och lägg den med slutet på vanten längs armmudden, då sitter den på ordentligt och släpper inte in kall luft.

Se till att passa den så mycket som det går med tröjan genom att ta vara på kanter som redan finns, så slipper du sy hela vägen runt.

Sy ihop vanten och vänd den ut och in. Vips så har du en superfin, slittålig och härligt varm vante!

2. Sittunderlag – värmande och anpassningsbar efter alla rumpor

Sittunderlaget behöver ordentligt med utrymme, så ta bakstycket av tröjan och lägg den platt på marken.

Klipp längs kanterna på armarna och kragen för att få fram en rak och platt tygbit.

Titta och känn efter hur stor du vill att ditt sittunderlag ska vara. Tänk på att den ska värma bra – stort är mysigt men tar mer plats. Ta fram linjalen och klipp!

Vill du piffa till din sittskapelse kan du runda kanterna en aning. Är du mer avancerad än så kan du ta fram nål och tråd och göra en kreativ brodyr – eller kanske lite vackra stygn längs med kanterna.

3. Grytlapp – tål det mesta och enkel att göra

Vik ett A4 papper på mitten – det hjälper dig att göra en exakt fyrkant. Måtta 15 centimeter längs båda kanterna, eller gör den precis så stor som du önskar.

Klipp ut och använd pappret för att göra två lika stora grytlappar i koftan.

Vill du kunna hänga upp grytlappen, kanske på en krok eller i skärpet, kan du klippa ett hål i ena kanten. Supersnyggt och enkelt! 

4. Armmuddar – perfekt som ”värst vad kallt det blev”-packning

Använd dig av muddarna som finns på tröjan. Tänk efter hur lång du vill att mudden ska vara in på armen, 10 cm är standard. Ju längre mudden är desto mer kan den värma, men kanske blir den samtidigt lite knöligare att ta på sig.

Klipp där du hittar din längd – och du har två muddar redo till nästa utflykt.

5. Tehuva – kanske passar som bäst till en lång frukost

Klipp ut framstycket på koftan längs kanterna mot armarna och kragen.

Ta ett papper och rita en halvmåne. Ungefär 20 centimeter tvärs över.

Klipp ut två halvmånar i filttyget och sy ihop.

Klipp ut ett litet band i tyget och sy ihop som en ögla. Fäst den på toppen av tehuvan – så har du en fin tehuva som är lätt att sätta på och ta av.  

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning