Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Boktips för små äventyrare

Sagor och skog – visst hör det ihop? Prova att ta med boken ut – till tältet, fikapausen eller stunden vid elden. Låt dig inspireras av såväl nyheter som klassiker bland höstens bästa boktips.

Text: Linnea Edmark Foto: Daniel Ohlsson

Finns det något mysigare än att krypa in i tältet för att läsa tillsammans med sitt barn? Att tillsammans resa in i sagans värld, leva sig in i någon annans äventyr, känslor och upplevelser. Att få den där gemensamma upplevelsen av att befinna sig någon annanstans, i någon annans verklighet en stund. Det är spännande!

Det är något visst som händer med oss när vi sugs in i en spännande berättelse. Man kan komma i kontakt med läskigheter och glädjerus som man lugnt och tryggt kan utforska och sedan lämna om det blir för mycket. Att höra berättelser om saker man själv ska komma att uppleva, kanske tälta, fiska eller vandra, ger en inre bild och mental förberedelse om vad det nya innebär. Och att sedan läsa berättelserna efteråt ger en känsla av igenkänning och gemenskap.

Böcker är även en osynlig källa till inspiration och kunskap om saker man är nyfiken på. Att få djupdyka i böcker om allt från knopar och djurspillning till fiskar är en härlig känsla. Vi har listat tio böcker för olika åldrar, med både fakta och fantasi. Några är nya, andra är klassiker vi fortfarande gillar, alla med djur, natur och friluftsliv i fokus.

Minsta boken om fjällvandring

Jonas Sundsvall, Fredrik Hjelmstedt, Calazo, 0-3 år.

• En fin pekbok för våra yngsta frilufsare. En berättelse med charmiga bilder som flörtar även med de vuxna.

Axel och Julia tältar

Mats Wahl och Tord Nygren, Opal, 3-6 år.

• Axel och Julia vill testa pappas tält han har i garderoben. En bok om det spännande äventyret att sätta upp ett tält och sedan sova i det.

Äventyr i naturen

Alice James, Emily Bone, Känguru, 6-9 år.

• En fint illustrerad faktabok om klassisk friluftsteknik på lite nytt sätt. Lär dig om vindskydd, stjärnskådning och mycket mer.

Plupp och lämlarna

Inga Borg, Opal, 3-6 år.  

• En av många klassiska berättelser om den lilla blåhårig figuren Plupp som bor i svenska fjällvärlden. En bok om vänskap, lämmeltåg och lämlars liv på fjället.

Fiskar du aldrig ätit

Sara Östlund Nilsson, Rabén & Sjögren, 6-9 år.

• En faktaspäckad bok för den som vill djupdyka i fiskarnas förunderliga värld. Här lär du dig både om arter du annars sällan läser om och hur det är att arbeta på en marinbiologisk fältstation.

Barr är bäst

Anna Bengtsson, Alfabeta, 3-6 år.

• Myror är fascinerande djur för gammal som ung. I den här boken tar författaren med oss ner i myrstacken och med sina finurliga och detaljrika illustrationer berättar hon om myrornas liv.

Expedition landskapsdjur

Anna Roos och Kenneth Johansson, Speja förlag, 9-12 år.

• En personlig favorit bland naturfaktaböcker för barn! Med otroliga naturbilder illustreras spännande fakta om Sveriges alla landskapsdjur.

Här kommer helikoptern

Arne Norlin, Rabén & Sjögren, 3-6 år.

• En berättelse i serien om Halvan som denna gång har blivit helikopterpilot i fjällen. Vi får följa med på hans uppdrag att hjälpa en pappa och hans dotter som vandrat och bivit nödställda på fjället.

Storfiskarens nybörjarbok

Casper Verner-Carlsson och Sven Nordqvist, Opal förlag, 9-12 år

• En faktabok om fiske, rikligt och fantasifullt illustrerad av Sven Nordqvist, författaren och illustratören bakom böckerna om Pettson och Findus. Här kan du läsa om allt från vad det finns för olika fiskespön till vad du sätter på kroken.

Äventyrsveckan

Sofia Nordin, Natur & Kultur, 9-12 år

• En spännande berättelse om en klassresa som går fel. Med ingredienser som forsränning, överlevnad och socialt spel får vi följa friluftsvana Amanda som hamnar i vildmarken med sin mobbare Philip.

(Finns endast på bibliotek eller att köpa som e-bok)

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning