Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Varför luktar hösten?

Färgsprakande och en natur i dramatisk förändring. Många pratar om den friska höstluften – men finns den verkligen på riktigt, eller är det bara kylan efter en varm sommar vi känner? Vi reder ut och ger också lite tips på hur du kan upptäcka hösten med dina sinnen.

Till att börja med – när är det höst egentligen? Jo, höst är det när det är mellan +10 och 0 grader. Många djur börjar då göra sig redo för kallare väder – de letar bo och sparar energi för att överleva vintern. 

Ni kanske sagt någon gång att det går att känna i naturen att det är höst – den så kallad ”höstluften”. Och det är faktiskt helt sant det du känner. Naturen den gör sig redo på nästa årstid och det doftar massor om det! 

Det är helt nya dofter som släpps från träden och från marken. En del av dofterna kommer från de smådjur och bakterier som bryter ner årets döda löv och blommor. De kallas för förna.Förnadjuren hjälper till att göra ny jord av det som dött – så att trädet får ny jord av sina gamla löv.

Svampar kommer upp ur jorden och inträder naturen med sin väldigt speciella doft. Det regnar oftare och det kanske åskar.I naturen fångas varje droppe regn! Växterna lagrar vatten inför vinterns torka – speciellt duktiga på det är vitmossorna (var rädd om dom för de växer bara några mm per år!).

Gå ut och se dig om – känn doften av en magisk verkstad! 

Du kan upptäcka alla möjliga saker som alla berättar om hur växterna och djuren anpassar sig efter årstidens klimat. Här är ett lite upptäcka-hösten-med-sinnena-test du ka göra nästa gång du är ute:

Sitt på en sten eller stubbe och låtsas att du sovit i 100 år. Du vaknar, men du kan ännu inte se.

  • Kan du höra vilken årstid det är?
  • Kan du känna doften av årstiden?
  • Känn du känna något som ger dig en ledtråd?
  • Öppna ögonen, vad ser du som hjälper dig vilken årstid det är?

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning