Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så får du till utemyset i höst

Med höstmörkret tar värmeljusen åter sin populära plats i hemmet – nu är det lätt att automatiskt vilja gå i ide. Men lyckas du med dessa tre viktiga byggstenar för kvällen – blir den kyliga höstluften minst lika lockande. Inför din egen myskväll runt brasan med hjälp av Friluftsfrämjandets ungdomsledares bästa tips!

En härlig brasa

Det viktigaste för höstmys utomhus är såklart brasan. Värme och ljus. Se till att ni tar med er ordentligt med ved. Torr ved väger inte lika mycket som fuktig. Tänk på att omgivningen är blöt och marken lika så. Ta med bra material att göra upp elden med och en yxa för att dra flisar – mindre stickor ved som är lätta att tända med.

Ju större brasa desto fler får plats runt den. Då blir den perfekt till att tillaga snacks eller middag över och samtidigt värma många vänner.

Filt och snacks

Ta med många filtar. Men undvik fleece då det är väldigt lättantändligt. Ta på varma kläder i många lager – det kan skifta fram och tillbaka med värmen framför brasan. Tricket för bekvämlighet är enligt ledarna en Crazy Creek – alltså ett sittunderlag med ryggstöd. Med den som stöd och filten i knät kan man hålla sig varm, bekväm och härligt avslappnad långt in på kvällen.

Något att snacksa på är nästan obligatoriskt. Kanske lite torkad frukt och nötter. Banan i folie, krabbelurer, eller kladdkaka på stormkök är andra favoriter. Har man tur är det någon som inte orkar äta upp sin kladdkaka och skickar runt den. 

Underhållning

Sånger, lekar och sagor. Det går att sjunga i alla toner och alla melodier – glädjen är i fokus här. Barnens favoriter från skolan skapar stoj och gamla klassiker ger stämning. Imse vimse blir en fantastisk skuggteater med elden som ljuskälla. Och kanske inspirerar sångerna ni sjunger till dans?

Sångtips:

 • Lejonkungen – Hakuna Matata
 • Bumbibjörnarna – Hipp Hurra
 • Sarek – Genom eld och vatten
 • The Animals – The House of the rising sun

Lektips:

 • Viskleken – kanske med hösttema?
 • Pipleken med snacksen (perfekt med russin).
 • Charader – har ni ett ordspel hemma kan man ta med de som inspiration ut. T.ex Alias och Rita & Gissa.

Sagotips:

 • Dra dig till minnes de gamla sagorna från uppväxten eller en bok ni har läst tillsammans. Varje saga har all möjlighet att utvecklas dit fantasin vill ta er.
 • Berätta en saga tillsammans där ni går runt i turordning och alla runt brasan får komma på något nytt som händer karaktärerna i sagan.
 • Vill ni säkra underhållningskällan kan ni inför kvällen utse en Sagotok. En Sagotok är någon i sällskapet som förbereder en saga – kanske tar hen med sig en bok eller hittar på en på plats. Sagotoken får sedan ta ton när mysigheten intrett runt brasan och sprakandet är det enda som hörs. Filtarna är varma och lugnet tar vid.

  Det var en gång…