Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Eld i alla väder - eldexpertens bästa tips

Vet du hur du får den perfekta kolbädden för grillning eller hur du antänder en brasa i fuktig natur? Att göra upp eld i rusk och blöta förhållanden kan kännas som en konst. Men efter en träff med Adrian Clark, Friluftsfrämjarledare, tillika eldexpert, handlar det snarare om kunskap, teknik och lite trix.

Text: Felicia Hegethorn

Sedan urminnes tider har människan haft elden vid sin sida. Värmen, ljuset och den förföriska lågan gör att vi, precis som människor förr, samlas kring den. För tid tillsammans eller kanske som i vårt fall – laga friluftsmat. Att göra upp eld är kanske en av de viktigaste kunskaperna att ha i sin mentala verktygslåda ute på tur.

Att tända en eld när det är blött

Mörkare tider innebär ofta att veden är fuktig eller rent av blöt och blir svår att antända. 

– För att skapa en bestående och bra eld behöver den tre saker – den så kallade eld triangeln. Syre, bränsle och värme. Saknas någon blir det svårt att få elden att ta sig ordentligt, berättar Adrian.

  • Blött bränsle suger ut syre ur trät vilket släcker elden. Men mitten av veden, kärnvirket, är oftast torr – och om vi bryter ned veden genom att spänta, klyva och hugga kommer vi också åt det torra i veden.
  • Blåst är just här inte heller er vän. Det är därför viktigt att vi skyddar eldstaden från blåst, men inte från syretillförsel.
  • Börja med att antända små pinnar eller fjäderstyckor. Öka sedan i storlek till en tummes storlek och sedan gradvis tjockare. Låt det antända bränslet ta sig ordentligt innan ni lägger på mer

Hitta torrt material i våt skog

Under täta granar hittar ni knaster och små pinnar som, faktiskt, alltid är torra i alla väder, tipsar Adrian. När det gäller större bränsle så gäller det att hitta virke som ligger lite i luften eller är dödstående. Undvik att plocka sånt som ligger i mossa eller direkt på marken, de brukar vara väldigt blöta.

Ta med dig ett eld-kit

Men även om du hittat en torr kärna och lite torrt knaster är det utmanande att få till en eld när marken är kall och blöt. För att få fart på en eld i blöta tider rekommenderar Adrian ett eldkit ut.

– Det består av några saker du kan bära med dig i en påse eller burk, som komplement till en ordentlig vass kniv och en liten yxa. Dessa saker kallas för förstärkare och bibehåller en låga längre. Tricket är att materialet måste värmas upp och ibland torkas för att det ska bli antändbart.

Vad kan finnas i ett eld-kit?

• Bomullstussar indränkta i vaselin. Förvarade i ett triorör eller något annat lämpligt. 

• Grillklossar

• Vaxade sminkpads. Dessa måste förberedas hemma genom att dränka dem i vax och låta dem torka. Några pads kan ni sedan förvara i en liten burk.

• Tamponger –  De är vattentätt förpackade! Bryt upp silket och veckla ut tampongen så innehåller den massor med bomull

• Bras-tändstickor

• Torr näver

• Torktummlar-ludd

• Ett ljus

• Alcolhol-pads som ni har i er första hjälpen som alltid skall vara med

Detta är bara några saker som underlättar att antända fnösket.

 

Underlaget skyddar från kyla

En liten, känslig låga blåses lätt ut, som ljuset på en födelsedagstårta. Se därför till att skydda eldstaden från vind, men inte från syretillförsel.

– Den bästa metoden för antändning tycker jag är en pagod-eld. Då bygger du upp fjäderstickor, pinnar och bränslet mot ett större vedträ i V-form. Då blir det bra syretillförsel och är kontrollerbart, säger Adrian.

Marken eller eldstaden är kall och blöt även den, därför är det viktigt att vi får upp elden för att undvika den blöta marken. Det kan vi göra genom att bygga en plattform av pinnar eller ved att göra elden på. I snö är det viktigt att också gräva ner till barmark.

– Har ni byggt upp en plattform för er eld behöver ni inte göra en stenring, som annars är rekommenderat för säker eldning, förklarar Adrian. Lägg istället ett par stora stockar runt i form av en fyrkant, med ena sidan öppen så att syretillförseln inte minskas. Bygger man en eldstad av sten ska ni bygga den som ett nyckelhål och inte som en ring. Allt handlar om att säkra syretillförseln.

 

Perfekt kolbädd eller stor brasa

När elden tagit sig börjar magen kurra. Adrians viktigaste knep för den perfekta kolbädden är att undvika att lägga på för stora vedträn – lägg snarare mindre bitar oftare. Genom att göra så får vi en bra glödbädd snabbt. Barnen blir inte otåliga och vi slipper grilla korvarna sotiga i öppen låga. 

– Ska ni koka kaffe eller vatten, bygg elden runt pannan istället för under den. Gör ni det kokar det mycket snabbare och ni slösar inte en massa bränsle. Hänger man upp pannan ovanför elden skapas det luft i mellanrummet som kyler pannan istället för att värma den, och det undviker vi ju gärna, säger Adrian.

Efter maten är magen full och det är brasmys som önskas. Det är först nu som ni skall bygga en eld av lite större storlek. Bygg elden i en pyramid om ni vill ha mycket värme och hög mysfaktor.

Undvik röken

Vill ni undvika rök – elda torrt. Om veden är torr och mindre i storlek så bildas nämligen mindre rök. Är bränslet fuktigt och blött rycker det mera, liksom med större bränslen. 

– Vill ni öka värmen – bygg en reflektor bakom och intill elden. Då känner vi mer värme, men minskar också risken att röken kommer direkt på oss. En kort förklaring till detta är att röken söker sig till den längsta saken att vandra upp längs med. Dessutom drar röken sig till sin egen värme – vandrar den då upp längs reflektorn istället för oss själva blir reflektorn den högsta och varmaste källan i rökens närhet, förklarar Adrian.

God natt elden

Hålls elden liten och med smått bränsle så hinner man också avvakta tills elden har brunnit ut, innan platsen lämnas. När vi har eldat färdigt så måste vi se till att släcka elden ordentligt.

  • Ös på rikligt med vatten
  • När vi kan ta på den överblivna askan med händerna – då vet vi att den är släckt, annars gissar vi bara.

– Och kom ihåg den gyllene regeln: Gör inte en större eld än vad du behöver för ändamålet, avslutar Adrian.  

 

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem