Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fika ute – alltid bäst

Att sitta i en snögrop med solen i ansiktet medan snön sakta smälter kan kännas som meningen med livet. Lägg till något varmt att dricka, något enkelt att äta, varsågod – Friluftsliv dukar upp tre fika-favoriter för sköna vilostunder i vinter.

Av: Cathrin Larsson 

Måste-ha-termosen

Mackor, frukt och varma koppen i all ära, men ibland krävs en rejäl portion mat. På vintern är det viktigt att hålla värmen och det går lättare med hjälp av varm mat. Det går att få till en varm gryta eller spagetti och köttfärssås till lunch utan kök – lösningen heter mattermos. 

TrailBreak Lunch jug från Primus är en vakuumisolerad mattermos i rostfritt stål som tar liten plats i ryggsäcken. Den har en låg vikt, håller värmen bra och är lätt att greppa tack vare den lite skrovliga ytan.

Finns i färgerna svart, blå, röd och gul och i storlekarna 400 och 550 ml. 

PRIS:

Ca 229 respektive 249 kronor. 

Smaskigt tips! Fyll på med resterna från gårdagens soppa – eller överraska med en bit varm bärpaj!

   

   

Klassisk varm choklad

Vem gillar inte varm choklad? Drycken gick hem hos mayaindianerna, de europeiska kungahusen under renässansen och nuförtiden hos inbitna friluftsfantaster. Kanske brukar du vispa ihop varm choklad och hälla upp på termos eller köpa färdigblandade portionspåsar från affären till utflykten. Ett hett tips är att istället blanda eget pulver! Det blir billigare, du slipper tillsatser och kan själv välja hur sött du vill ha det.

RECEPT:

ca 240 g torrmjölkspulver

1 dl kakao

1 dl socker

Gör så här: Blanda i en burk och häll upp i små påsar med zip-lock stängning. Till en kåsa är det lagom med 3 msk pulver. Om du blandar pulvret med vatten direkt i kåsan så slipper du dessutom diska termosen! Smaskigt tips! För extra allt, ta med en flaska spraygrädde på utflykten. Eller kanske mini-marshmallows?!

Snabba pizzasnurror

Lyxigare än mackor men oväntat enkla att svänga ihop! En blandning mellan bulle och pizza och dessutom lätthanterad med vantar på. Har du inte provat pizzasnurror är det hög tid för det nu.

RECEPT:

1 paket kyld färdig pizzadeg

Pesto

2 paket mozzarella, skuren i strimlor

Soltorkade tomater, skurna i strimlor

Färsk basilika

1 ägg till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut den färdiga pizzadegen på en mjölad yta, bred på ett lager pesto. Strö över mozzarella, soltorkade tomater och färsk basilika. Rulla ihop från långsidan som en rulltårta och skär rullen i 3 cm breda bitar. Lägg skivorna på en plåt med lite mellanrum och låt dem vila i ca 5 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda ca 20 minuter i ugn. Smaskigt tips! Fyllningen kan varieras i det oändliga. En variant är tomatpuré, klippta bitar av bacon, skinka eller kassler och riven lagrad ost. Eller kanske fetaost, oliver, färska kryddor, parmesan …

Fler tips för en skönare fikastund

– Packa ner ett liggunderlag eller sittunderlag och en varm jacka. Det gör att du kan njuta längre av fikapausen.

– Är du riktigt seriös tar du med dig en liten spade och gräver ut din egna solgrop i snön.

– Varmkorv utan eld eller kök får du enkelt genom att stoppa korvarna i en termos med hett vatten innan du ger dig ut och vips, så har du varmkorv till lunch.

– Kladdiga fingrar går inte så bra ihop med vinterkyla. Skala eller skiva apelsinen innan du ger dig ut.

– Om olyckan ändå är framme räddar ett paket våtservetter klibbiga händer och ketchup på villovägar.

– En plastpåse för att lägga skräp eller använda kåsor i är alltid bra att ha med sig.

Egentligen spelar det ju inte så stor roll var man fikar. Det kan vara i en solgrop i fjällen, i ett vindskydd vid en frusen sjö eller i närmaste skogsdunge. Huvudsaken är ju att man kommer ut, eller hur?!

   

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA.