Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Välkommen vabruari

Jag har tre barn. Tre barn betyder en himla massa vab-dagar, särskilt den här tiden på året. Jag minns alldeles särskilt en vinter för några år sedan då den enda riktigt fina vinterdagen här i Stockholm inföll på en lördag, en lördag i februari. En lördag då i alla fall halva familjen såklart låg i feber.

Jag satt i fönstret, snöt mig själv och två-åringen, tittade ut på den gnistrande snön och var nog helt ärligt rätt bitter. Jag ville så gärna ut. Det är förstås ingen idé att bli bitter. Livet med små barn är som det är. Härligt och förfärligt. Och fullt av dagar med feber. Men det där dagsljuset, så väl man behöver det för att ta sig igenom vab-vintrarna. Och så svårt det är att hinna med att fånga det.

De lediga dagarna blir så viktiga. Och att orka med att ta sig utomhus en stund de där lediga dagarna, det är liksom skillnaden mellan överlevnad och att gå under i vintermörkret. I alla fall för mig.

I vår familj har vi gjort en grej av att minst en ledig dag varje månad skriva in »friluftsdag« i kalendern. Vi gör sällan avancerade saker de där dagarna, oftast tänder vi en eld eller ett gaskök och lagar någon slags mat. Eller så åker skridskor på någon spolad bana eller plogad sjö eller åker pulka i närmsta park. Det behöver verkligen inte vara en heldagsutflykt, några timmar räcker så långt.

»Och att orka med att ta sig utomhus en stund de där lediga dagarna, det är liksom skillnaden mellan överlevnad och att gå under i vintermörkret. I alla fall för mig.«

Alla blir piggare, får springa av sig lite och även vi vuxna, som inte som barnen får vara ute och leka på rasterna under skolveckan, får en stund utomhus i dagsljus.

Jag vet, det är en tid på året då det är himla lätt att bli kvar i soffan. Särskilt om det inte är en gnistrande vinterdag utan snarare duggregn utanför fönstret.

För att hjälpa alla vintertrötta förskolor, familjer och kompisgäng lite på traven lanserar Friluftsfrämjandet i dagarna Skogsmulles vinterhinderbana, en lättsam och enkel hinderbana man kan skriva ut själv och ta med sig ut i skogen, trädgården eller parken, för att skapa lite enkelt friluftsliv under en, i åtminstone halva landet, vädermässigt ganska utmanande årstid. Prova vetja!

Jag har fått prova och jag lovar, man blir både varm och glad. Kanske lyckas ni även jaga någon stackars vabruari-bacill på flykten.