Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Folkhälsa

Upptäck sommaren med Naturnjutar-bingo!

Sommaren är äntligen här – med varma vindar, svalkande vatten och ett himmelrike av dofter. Naturen är som bäst som den är. En plats där vi bara får vara, kan ta några djupa andetag och bara njuta. För den som vill har du här sommarens mysigaste bingo – för alla kroppens sinnen.


10 böcker med naturen som huvudroll

Här har vi listat ledarnas bästa boktips – den som alltid finns i bokhyllan, den för en stund i hängmattan och den som ger dig sömnbrist. Oavsett vilken typ av naturmänniska du är och vilken stämning du är i, hittar du nog något för dig – livskriser, handgjorda flottar, postutlämning på Island… Ja, som det är med bra böcker, bara fantasin sätter gränser.


Ny forskning: Skogsbada för hälsans skull

Det är skogen och inte aktiviteten som är i fokus i det nya pilotprojektet som pågår vid Linnéuniversitetet. Biologer och sjuksköterskor vill tillsammans hitta svaret på vilka hälsoeffekter skogen ger. De vill också förstå vad som får människor att ge sig ut i skogen – och inte minst vilken skogstyp som påverkar hälsan mest.


14 filmer som får dig att längta ut igen

Ett avslutat friluftsäventyr innebär åtminstone att en får minnas, längta tillbaka och kanske inspireras till sitt nästa. Men även andras upplevelser kan vara en stor källa till obeskrivlig längtan efter frisk luft och kittlande nerver. Vi frågade våra ledare om vilka filmer som fick dem att längta som mest ut i naturen igen. Varsågoda!


3 tips som behåller sommarkänsla ända in i november

Nu börjar åter skola och jobb för de flesta. Efter en sommar med timmar ute i det fria kan det kännas vemodigt att gå in på parketten igen. Men det finns faktiskt sätt att förlänga sommarkänslan ända in i november – det som krävs är lite bestämdhet och planering.


10 små äventyr att göra en vanlig vardag

Alla äventyr behöver inte passas in under semestern, även om det ibland kan kännas så. De behöver inte ens klämmas in i högsommaren. Vi har samlat ihop tio små tips för att fånga känslan, även de dagar som inte är lediga och som också funkar innan och efter semestern.


Tillbaka till rötterna med Shinrin Yoku/Skogsbads-vandring

I en stressig vardag söker sig många ut i friluftslivet för att hämta ny energi. Men finns det något sätt att njuta ännu mer av naturen, mer än att bara gå ut i den? I Nackareservatets varierande skog träffar vi Sveriges första certifierade Shinrin Yoku- guide, Petra Ellora Cau Wetterholm.


Återhämtning med hjälp av naturen

Det är de små sakerna som kan ha störst betydelse för hur vi mår. Socialpsykiatrin i Sjöbo startade upp ”Häng med oss ut!” med Friluftsfrämjandets stöd, ett projekt som hjälper långtidssjukskrivna med psykisk ohälsa att komma ut i naturen.