Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

10 böcker med naturen som huvudroll

Här har vi listat ledarnas bästa boktips – den som alltid finns i bokhyllan, den för en stund i hängmattan och den som ger dig sömnbrist. Oavsett vilken typ av naturmänniska du är och vilken stämning du är i, hittar du nog något för dig – livskriser, handgjorda flottar, postutlämning på Island… Ja, som det är med bra böcker, bara fantasin sätter gränser.

 

Vild – en vandring till mig själv

Cheryl Strayed
Det började med moderns alltför tidiga bortgång. I en rad händelser förlorar Cheryl allt. På botten, i destruktiva relationer och den största förlusten av alla – tron på sig själv – föds tanken på en ensam vandring. Som nybörjare i Mexikos vildmark tar sig Cheryl ut genom snö och öknar. Hon gör alla misstag som kan tänkas möjliga, har för små kängor och är alldeles ensam. Följ med på en vandring i ett tufft landskap och en hundra dagar lång resa som först bryter ned Cheryl men som sedan bygger upp henne igen, hundra gånger starkare. Om ledarna själva får bestämma är Vild boken du måste läsa.

Änglarnas sorg

Jón Kalman Stefánsson
Kanske känner du igen dig i känslan av närvaro och trygghet som kommer till en i naturen. Lätt att glömma är att naturen välkomnar oss ibland, men inte alltid – framförallt inte i det karga nordvästra Island. Det här är boken om en drömmande pojke från en isländsk fiskarby som beger sig ut för att dela post. Eller kanske snarare är det berättelsen om en obarmhärtig natur där människan inte ska leva – men kämpar för att göra det ändå. Grannarna måste ha sin post. Välkommen till ett skoningslöst landskap där aprils snö suddar ut gränserna mellan hav och land, upp och ned.

Walden

Henry David Thoreau
Samhällskritik eller människans plats i naturen, magisk naturupplevelse eller överlevnadsbok ­– du väljer själv hur du vill tolka den. Thoreaus essä har påverkat miljontals människor sedan den publicerades 1854. Det är en berättelse om en man som bosätter sig i en stuga långt bort i skogen. Walden lever på den mat som finns i hans närhet och njuter av ett enkelt liv i samklang med naturen. En bit bort, utanför naturen växer den moderna staden i industrialismens guldålder…

Doppler

Erlend Loe
Har du någonsin funderat på att bara släppa allt, sätta tältet under armen och bara börja vandra? En annan som vill bort från samhället är Andreas Doppler. Trött på all duktighet, all trivsamhet och konsumtions-hysteri lämnar han sitt välordnade liv med villa, ekonomjobb, familj, barnprogram och storhandling på lördagar och flyttar ut i skogen. Från de norska skogarna kommer en bok fylld av kloka tankar och underlig humor – perfekt för en eftermiddag i hängmattan. Det bästa av allt? Uppföljaren är precis lika bra. Volvo lastvagnar heter den.

Kon tiki

Heyerdahl
Från det norska Stilla havet finns chansen att följa med på Thor Heyerdahls 4 300 sjömil långa resa på en flotte. Läs antropologens egna berättelse om när den lilla besättningen tog sig tvärs över haven för att bevisa en teori som påstod att Stilla havsöarna befolkades av människor från Syd Amerikas kust. En resa som inte bara förändrade besättningen utan tvingade mänskligheten att skriva om historien – och se möjligheter i det tidigare otänkbara.

Snudda vid avgrunden

Joe Simpson
Är du sugen på sträckläsning? Plocka upp boken och följ med ut på en klättringsfärd du nog aldrig kommer att glömma. År 1995 når Simon och hans klätterkompis toppen av Siula Grande, ett spetsigt berg i de peruanska Anderna. Några dagar senare återkommer han till baslägret – ensam. Möt ett förrädiskt landskap, starka känslor och överlevnadsinstinkterna som uppstår i en situation som aldrig borde ha hänt. Beslutet att klippa repet till klätterkompisens stelfrusna kropp. Du kommer att lägga ned boken långt efter att du slutat läsa den.

Det är något som inte stämmer

Martina Haag 
Det här är berättelsen om Martina Haag efter en skilsmässa i rampljuset, eller kanske är det snarare berättelsen om Petra, trasig och sårbar som efter sin skilsmässa spenderar 21 dagar i en fjällstuga. När livet vänder sig upp och ned och smärtan gör det omöjligt att se livet klart får naturen ta hand om känslorna. Rolig och igenkännande, lyckas författaren förmedla ångest och sorg och styrka på ett sätt som träffar dig rakt i hjärtat.

Budskap från andra sidan

Morgan Marlo
Följ med Marlo Morgan i denna biografi på hennes livsomvälvande vandring – när hon fyra månader tog sig genom Australien tillsammans med det Äkta Folket. Där får hon uppleva aboriginernas över 50 000 år gamla kultur och livsstil. Hon ställs inför prövningar och upptäckter långt ifrån fantasins gränser. Detta är hennes berättelse. Det hon lärde sig - och vill lära oss - är att det inte är för sent att rädda vår planet från ödeläggelse om vi inser och respekterar att allt levande tillhör samma gudomliga helhet.

Färd

Roger isberg
Boken som tog ett år att skriva ­– men en livstid att komma fram till. Färd är skriven ur en friluftsledares perspektiv. Vi får följa människan och naturen, vad vi har för redskap att uppleva den och hur vi ger den viktiga relationen vidare till nästa generation. Det handlar om trygghet och närvaro i den plats vi skapades i. Boken har en sliten plats i bokhyllan bland många av Friluftsfrämjandets ledare: ”Jag bläddrar och läser några rader då och då, än idag, när jag känner att jag vacklar i vad jag egentligen tycker är viktigt.”

Äventyrsveckan

Sofia Norlin
Den sista boken är en liten överraskning. En bok för vuxen som ung, där naturen blir den förenade kraften hos två unga skolelever som hamnar vilse. Amandas klass ska åka på äventyrsvecka i de värmländska skogarna och ser inte fram emot det. Hon är ensam, har ingen riktig vän i klassen och värst av alla är Philip. När Amanda och Philip ramlar i vattnet under en forsränning och kommer ifrån de andra tvingas de samarbeta för att kunna överleva i regnet och kylan.

För dig som kommer ända till slutet väntar ett efterord av Friluftsfrämjandet. Framtagen tillsammans med vår egna överlevnadsexpert Tommy Gustafsson, Kinda Lokalavdelning.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning