Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

14 filmer som får dig att längta ut igen

Ett avslutat friluftsäventyr innebär åtminstone att en får minnas, längta tillbaka och kanske inspireras till sitt nästa. Men även andras upplevelser kan vara en stor källa till obeskrivlig längtan efter frisk luft och kittlande nerver. Vi frågade våra ledare om vilka filmer som fick dem att längta som mest ut i naturen igen. Varsågoda!

Wild (2014)

Wild är en biografisk dramafilm som bygger på Cheryl Strayed’s självbiografi Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail från 2012. Filmen handlar om Cheryls 180 mil långa vandring för att återhämta sig från en personlig katastrof. Dramatiska landskap från dem amerikanska västkusten – och en vacker skildring av allt som kan försiggå i huvudet på ensamvandraren.

Secret Life of Walter Mitty (2013)

The Secret Life of Walter Mitty är en romantisk äventyrs-dramakomedi. Walter Mitty arbetar på tidskriften Life. Han är en dagdrömmare av rang – och som av en slump råkar han förverkliga dem i ett extraordinärt äventyr. Du kan riktigt känna vinden i håret i vad som är kanske världens mest spektakulära long-board-scen någonsin – och kippa efter andan i de dramatiska bergkedjorna bland krigsherrar och snöleoparder. Friluftsliv som är så där drömmigt overkligt.

 

Touching the void (2003)

En film baserad på boken med samma namn av Joe Simpson. 1985 är Joe Simpson och Simon Yates i Peru och vi följer deras dramatiska och olycksdrabbade bergsklättring till den högsta toppen i de peruanska Anderna. Hisnande vackert – men svårt att släppa taget om stolen, på ett både bra och lite läskigt sätt.

 

Där floden flyter fram (1992)

Där floden flyter fram är en dramafilm baserad på novellen A River Runs Through It av Norman Maclean. 1912 i Missoula, vid Klippiga Bergens fot lär Pastor Maclean sina söner livets mening och konsten att flugfiska. Livet gör att de utvecklas åt helt olika håll –  men gemensamt har de flugfisket och floden de älskar lika högt. Filmen vann en Oscar för bästa foto 1993. Och som en Friluftsfrämjare uttryckte det:  – Den fick mig att, utan att vara det minsta intresserad av fiske, ändå drömma om flugfiske i Montana.

 

North Face (2008)

En verklighetsbaserad äventyrsfilm om berget Eigers nordsida, som 1936 är "Alpernas sista problem". En 1800 meter lodrät vägg som ingen hittills lyckats ta sig upp för. De tyska vännerna Toni och Andi vill ge sin dröm ett försök. En film perfekt för oss som, på säkert avstånd beundra pirrigt vackra vyer – utan ruskigt kalla fingrar. 

 

Tracks (2013)

Tracks är en biografisk äventyrsfilm baserad på romanen På kamelrygg genom öknen av Robyn Davidson. Den handlar om hennes vandring 1977 genom öknarna i västra Australien, tillsammans med sin hund och fyra kameler. 2700 kilometer ända till Indiska oceanen. En vacker film om längtan efter ensamhet, finna sin egen väg i livet och att inte bry sig om omgivningens fördomar.

 

The Summit (2013)

Det förrädiskt branta berget K2. I augusti 2008 lockade det 24 bergsklättrare att anta sitt livs största utmaning – bestiga världens farligaste bergstopp. I The Summit får de överlevande, däribland den svenska äventyraren Fredrik Sträng, berätta sin version om expeditionen. Vad som egentligen hände där på 8000 meters höjd är ett svindlande mysterium – och medan vi grubblar och får svindel drömmer vi oss dit. Till det slående vackra Himalaya.

 

Into the wild (2007)

Into the Wild är en film baserad på boken Into the Wild av Jon Krakauer från 1996. Historien är baserad på en verklig händelse om Christopher McCandless som skänker bort alla sina pengar, klipper alla kontokort, bränner sitt pass och flyttar ut i Alaskas vildmark. I makalöst vacker natur rycks vi in fullständigt i hans liv, samtidigt som vi inser att drömmar kan se väldigt annorlunda ut när man möter dem i verkligheten. Det är svårt att inte längta ut själv – fast då med karta och kompass förstås.

 

La liste (2016)

I sportfilmen La Liste ser vi Jérémie Heitz välja ut, reka, bestiga och slutligen åka nedför 15 alptoppar över 4 000 meter, med en lutning över 50 grader. Urvalet gjordes utifrån deras historia, skönhet och lutning men också utifrån vilka som tidigare åkt nedför dem. Sevärd för äventyraren, skidnörden och barnbacksåkarna och får oss alla att glömma planmark.

 

Happy people (2010)

En dokumentär som utforskar livet längs den ryska floden Jenisej. Här finns inget rinnande vatten, inga telefoner eller sjukvård, men där bor ändå 300 personer. Den hårt arbetande ursprungsbefolkningen som lever helt i harmoni med den sibiriska tajgan. Världens lyckligaste människor – eller vad tror du?

 

Alone in the wilderness (2004)

Dick Proenneke pensionerade sig när han var 50 år – 1967 – och bestämde sig för att bygga en stuga i ödemarken. Han bodde där i 30 år och filmade sina äventyr. Ett ärligt stycke ur verkligheten att luta sig tillbaka med i vinteryran.

 

Everest (2015)

1996 var det dittills dödligaste året för bergsklättrare på Mount Everest. Filmen handlar om de expeditioner som, under ledning av äventyraren Rob Hall, tränade i flera veckor för att bestiga världens högsta berg. Många av dem nådde toppen, men en svår storm överraskade och bara några få av dem lyckades ta sig ner igen. Filmen bjuder förstås också på en otrolig skönhet –  miljöer som, den stora tragedin till trots är omöjligt att inte drömma om och får vem som helst att längta till världens tak.

 

The Way (2010)

The Way handlar om Tom, en läkare som kommer till St Jean Pied de Port i Frankrike för att hämta hem sin son som nyligen dött i en storm i vandringsleden "Camino de Santiago". Driven av sin djupa sorg och önskan att förstå sin son bättre, beslutar sig han för att genomföra den historiska pilgrimsfärden. Flera vackra vyer och vandringslust utlovas!

 

The Canoe  (2017)

Kanadensarkuturen i Kanada kommer du snart märka är lätt att drabbas av – även på andra sidan en skärm. 27 minuter äventyr på Youtube du måste se. Om du sedan blir sugen på att paddla är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Förstås.

 

Det var det axplocket – svårt att inte längta till vyerna eller hur? Kom bara ihåg att mest värdefulla minnena inte nödvändigtvis kommer ur gigantiska äventyr. Det sitter lika mycket i det lilla och det enkla.

 

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA.

Bli medlem!

Som medlem bidrar du till att få ut fler barn i naturen och främja friluftslivet idag och i framtiden. Du får också tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter med våra ledare som bjuder på härliga upplevelser i naturen! 

Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning